Verbouwing Universiteitsmuseum

23 november 2017

Het Universiteitsmuseum barst uit zijn voegen: tijd voor vernieuwing.

Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft de afgelopen jaren een snelle groei doorgemaakt. Na twintig jaar intensief gebruik is het gebouw van het Universiteitsmuseum Utrecht toe aan renovatie en vernieuwing.

Het Universiteitsmuseum is in 1996 op zijn huidige locatie geopend. Er werd indertijd gehoopt op 25.000 bezoekers per jaar. De afgelopen jaren groeide het aantal bezoekers snel; in 2013 trok het museum 55.000 bezoekers per jaar. Dat groeide de afgelopen jaar door naar ca. 75.000 bezoekers. De voorzieningen zijn niet afgestemd op deze bezoekersaantallen. Het museum kraakt op dit moment op drukke dagen in zijn voegen: het entreegebied, de winkel en het Jeugdlab kunnen de toenemende bezoekersstroom niet meer verwerken.

Koen van Velsen
Het museum bevindt zich in het voormalig Botanisch Laboratorium dat naar ontwerp van de Nederlandse architect Koen van Velsen in 1996 is verbouwd tot een modern museum waarvoor hij de Rietveldprijs won. Over de nieuwe plannen is overleg geweest met architect Koen van Velsen. Hij heeft geen bezwaar tegen de vernieuwingen en begrijpt dat vanwege de groei het gebouw ingrijpend veranderd moet worden.

Meer zicht op de Oude Hortus
Architectenbureau De Zwarte Hond heeft de opdracht gekregen om een duurzaam en transparant Universiteitsmuseum vorm te geven. Met name het aanzicht van de gevel aan de Lange Nieuwstraat verandert. Het wordt een toegankelijker gebouw met meer zicht op de Oude Hortus. De entree wordt verruimd - dat is nu een groot knelpunt. Ook worden er duurzaamheidsmaatregelen getroffen, zoals het vervangen van het glas door HR (beter isolerend) glas. Het museumcafé en horeca blijven in de Oude Hortus aan de achterzijde.

Het gebouw wordt niet groter. Er wordt verbouwd binnen de bestaande muren. Door het huidige oppervlakte anders in te richten, ontstaat er extra tentoonstellingsruimte waar meer collectie en meer actueel onderzoek te zien is.

Universiteitsmuseum in de klas
Het museum blijft zolang mogelijk open voor het publiek en sluit in de loop van 2018.
De educatieve activiteiten gaan wel gewoon door; tijdens de verbouwing gaat het museum naar scholen toe en worden er lessen gegeven op locatie. Ook zijn er samenwerkingen met de openbare bibliotheken in de wijken en met Theatermakers Het Filiaal.

Het Universiteitsmuseum gaat vernieuwen en ontwikkelt zich de komende jaren tot een dynamisch familiemuseum voor iedereen die nieuwsgierig is. Actueel onderzoek, interactie en de bijzondere historische collectie zijn leidend in de toekomstige vernieuwde tentoonstellingen en activiteiten. De bezoeker van het museum wordt zelf onderzoeker, experimenteert, helpt bij het verzamelen van onderzoeksdata en ontmoet de wetenschapper.