Terug naar het nieuwsoverzicht
Symposium: Famous Fungi

Symposium: Famous Fungi

22 juni 2017

Het Westerdijk Institute presenteert: Beroemde Schimmels - het Famous Fungi symposium.

Het Westerdijk Institute brengt op 28 augustus een ode aan schimmels. Schimmels die bekend zijn geworden door de enorme impact die ze hebben gehad én schimmels die misschien beroemd worden in de toekomst. En wist jij dat er elk jaar meer dan duizend nieuwe schimmels ontdekt worden?

Johanna Westerdijkjaar
Het symposium is onderdeel van het Westerdijkjaar en eert daarmee de eerste vrouwelijke Nederlandse hoogleraar Johanna Westerdijk. Zij is de grondlegger van het Westerdijk Institute, dat eerder bekend stond als het CBS-KNAW. Westerdijks bekende wetenschappelijke bijdragen en de innovatieve potentie van schimmels staan centraal.

Alle presentaties zijn in het Engels.

Publiekssymposium Beroemde Schimmels
De wereldberoemde Iepenziekte
Dr. Patricia Faasse, wetenschappelijk historicus en biograaf van Johanna Westerdijk, vertelt over Nederlands eerste vrouwelijke hoogleraar en over Ophiostoma novo-ulmi, de veroorzaker van de Iepenziekte. 

De productie van penicilline tijdens de Tweede Wereldoorlog
Prof. Joan W. Bennett, onderscheiden professor in fungal genetics en lid van the America National Academy of Sciences, vertelt het verhaal van de ‘Nederlandse’ penicilline en hoe wetenschappers bij Gist-Brocades (het huidige DSM) onafhankelijk penicilline isoleerden, zonder het medeweten van de Nazi’s. De schimmels die ze testten werden geprepareerd door Johanna Westerdijk. 

Alles draait om schimmels
Dr. Kathrin Wittstein, onderzoeker bij het Helmholtz Centre for Infection Research, vertelt over het enorme potentieel van schimmels. Wat zijn de mogelijke beroemde schimmels van de toekomst? Hoe leidt innovatief onderzoek tot de ontwikkeling van nieuwe producten? 

Tijdschema 
19:00 uur Entree
19:30 uur Colleges
21:00 uur Afsluiting en borrel
Locatie: Aula Academiegebouw Utrecht, Domplein 29, 3512 JE, Utrecht
Aanmelden is noodzakelijk.


Nieuw ontdekte schimmels in SchimmelLAB

In het citizen science project Wereldfaam, een schimmel met je naam namen bezoekers van het Universiteitsmuseum een bodemmonster uit eigen tuin en stuurden deze op naar het Westerdijk Institute. Daar zijn nu al veertig nieuwe schimmels ontdekt! Vanaf 29 augustus zijn deze schimmels te zien in SchimmelLAB.