Schimmeljurk Een bijzonder kunstobject: een schimmeljurk

Schimmeljurk

16 februari 2017

Een biologisch afbreekbare jurk gemaakt van schimmels, of beter gezegd: mycelium, het dradennetwerk van schimmel.

Schimmeljurk
Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft de collectie uitgebreid met een bijzonder kunstobject; een biologisch afbreekbare jurk gemaakt van schimmels, of beter gezegd: mycelium, het dradennetwerk van schimmel.

Normaal gesproken komen de nieuwste aanwinsten van het museum direct uit de Universiteit, maar deze jurk is een uitzondering. Dit museumstuk laat namelijk goed zien hoe wetenschappers en kunstenaars samenwerken om van schimmels duurzame materialen te maken.

SchimmelLAB
De jurk staat tentoongesteld in het SchimmelLAB. In deze expositie is te zien dat schimmels oplossingen kunnen bieden voor de toekomst op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en voeding. Men maakt kennis met onderzoek naar schimmels en plantenziektes. Zo doet professor Corné Pieterse (Plant-Microbe Interacties van de Universiteit Utrecht) onderzoek naar het afweersysteem van planten met het doel te voorkomen dat planten ziek worden. De jurk is dit jaar ook te zien in SchimmelLAB. Deze werd gemaakt door kunstenares Aniela Hoitink in nauwe samenwerking met Hoogleraar Han Wösten (Microbiologie, Departement  Biologie, Universiteit Utrecht) die werkt aan het maken van nieuwe producten van schimmelmateriaal.

Nieuwe manier van kledingproductie
De mycelium jurk laat een nieuwe manier van textiel- en kledingproductie zien. Eerst wordt mycelium gegroeid en daarna wordt dit schimmelmateriaal op een 3D mal tot een kledingstuk verwerkt. Het spinnen, weven en naaien wordt overgeslagen. De jurk in het Universiteitsmuseum is het allereerste prototype.

Schimmels verzamelen
In de afgelopen honderd jaar zijn er al meer dan 100.000 schimmels verzameld door het Westerdijk Instituut en  er zijn er nog veel meer. Bezoekers van het museum konden in de voorjaarsvakantie met een speciale onderzoekskit bodemmonsters uit hun eigen tuin nemen en  verzamelden zo mee. Wie een nieuwe soort vindt krijgt, net als Obama en de leden van het koninklijkhuis, een schimmel op eigen naam.

Westerdijkjaar
Het SchimmelLAB wordt georganiseerd in het kader van het Westerdijkjaar. In 2017 vieren we dat Johanna Westerdijk honderd jaar geleden de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland werd. Zij deed onderzoek naar plantenziektes en schimmels en had de leiding over de schimmelcollectie van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW), wat nu het Westerdijk Instituut heet. Het Westerdijk Instituut beheert zo'n 100.000 levende schimmels en heeft daarmee de grootste schimmelopslag ter wereld.