Terug naar het nieuwsoverzicht
Ontdek een nieuwe schimmel en word wereldberoemd Nieuwe tentoonstelling SchimmelLAB

Ontdek een nieuwe schimmel en word wereldberoemd

7 februari 2017

Nieuwe tentoonstelling SchimmelLAB in het Universiteitsmuseum Utrecht.

Bezoekers van het Universiteitsmuseum Utrecht worden uitgedaagd een nieuwe schimmel te ontdekken in hun eigen tuin. Hiermee leveren ze een bijdrage aan onderzoek van het Westerdijk Instituut. De nieuwe schimmels die gevonden worden, krijgen de naam van de ontdekker. Dit citizen science project is onderdeel van de nieuwe tentoonstelling SchimmelLAB.

Grondmonsters uit de eigen tuin
Om mee te kunnen doen aan het onderzoeksproject deelt het museum tijdens de voorjaarsvakantie van 25 februari t/m 5 maart onderzoekskits uit aan bezoekers. Hiermee kunnen ze een grondmonster nemen uit hun eigen tuin. In het lab van het Westerdijk Instituut wordt de grond onderzocht en wordt -na een aantal maanden- duidelijk of er een nieuwe schimmel is ontdekt. De schimmel krijgt de naam van de bezoeker én wordt toegevoegd aan de collectie van het Westerdijk Instituut: de grootste schimmelverzameling ter wereld.

Beroemde schimmels
Schimmels krijgen vaker de naam van een persoon. Zo is de Caloplaca obamae vernoemd naar Barack Obama en hebben leden van het Koninklijk huis en SpongeBob SquarePants ook hun eigen schimmel. Bezoekers van het museum kunnen met een nieuwe ontdekking zichzelf toevoegen aan deze bijzondere familie.

Schimmeljurk in het SchimmelLAB
Schimmels kunnen oplossingen bieden voor de toekomst op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en voeding. In de tentoonstelling SchimmelLAB maken bezoekers kennis met onderzoek naar schimmels en plantenziektes. Zo werkt hoogleraar Han Wösten (Microbiologie, Departement Biologie, Universiteit Utrecht) aan het maken van producten van schimmelmateriaal, zoals meubels en kleding. In de tentoonstelling zijn o.a. een jurk van schimmels, schimmelschoenen en schimmelschalen te zien. Ook kunnen bezoekers levende schimmels van dichtbij bekijken en zelf een schimmel bouwen.

Het SchimmelLAB wordt georganiseerd in het kader van het Westerdijkjaar en is te zien van donderdag 16 februari t/m eind december 2017 in het Universiteitsmuseum Utrecht.

Westerdijkjaar
In 2017 is het honderd jaar geleden dat Johanna Westerdijk de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland werd. De Universiteit Utrecht stelde haar aan als professor in de plantenziektekunde. Ook was ze directeur van het Centraalbureau voor Schimmelcultures. In 2017, het ‘Westerdijk’-jaar, vieren wij haar verdiensten voor de wetenschap. Daarom heet het CBS-KNAW vanaf 10 februari het Westerdijk Instituut.

Het SchimmelLAB is mogelijk gemaakt door:

Logo 's Schimmellab
De ontwikkeling van de LABS wordt mogelijk gemaakt door:

Logo 's Dialoogzones (1)