Nieuwe schimmels vernoemd naar bezoekers

29 augustus 2017

Wereldfaam, een schimmel met je naam!

Zeven nieuwe schimmels kregen op 28 augustus een bijzondere naam: ze zijn allemaal vernoemd naar bezoekers van het Universiteitsmuseum Utrecht. De bezoekers namen zelf grondmonsters uit hun eigen achtertuin. Schimmelexpert Jan Dijksterhuis van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute onthulde de nieuwe schimmels in het Universiteitsmuseum in Utrecht. De ontdekkers kregen een oorkonde en mochten hun schimmel vervolgens toevoegen aan de tentoonstelling SchimmelLAB in het museum. De schimmels worden tevens opgenomen in de schimmelverzameling van het Westerdijk Instituut, de grootste collectie levende schimmels ter wereld.

Het Jeugdjournaal was ook aanwezig bij de onthulling, bekijk hier de video.

40 nieuwe schimmels ontdekt
De zoektocht naar de nieuwe schimmels is een initiatief van het Westerdijk Instituut en het Universiteitsmuseum Utrecht. In de voorjaarsvakantie ging het citizen science project ‘Wereldfaam, een schimmel met je naam’ van start. Zo’n 300 bezoekers deden mee aan dit schimmelonderzoek, en met succes: er werden al 40 nieuwe schimmels ontdekt en 150 mogelijke nieuwe schimmels worden nog onderzocht.

Het Westerdijk Instituut is blij met de resultaten
Directeur Pedro Crous: ‘We zijn altijd op zoek naar nieuwe schimmels om de verzameling uit te breiden. Schimmels zijn veelzijdig en kunnen voor allerlei toepassingen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van landbouwgewassen, het vinden van nieuwe antibioticasoorten of het lekkerder maken van voedsel.’

Wereldfaam, een schimmel met je naam
Het Universiteitsmuseum deelde tijdens de voorjaarsvakantie samen met het Westerdijk Instituut ruim 600 onderzoekskits uit aan bezoekers. Hiermee kon een grondmonsters genomen worden in de eigen tuin. Zo’n 300 grondmonsters werden opgestuurd naar het Westerdijk Instituut waar gezocht werd naar nieuwe schimmels. Deze nieuwe schimmels worden vernoemd naar de ontdekker. De eerste zeven nieuwe schimmels zijn maandag 28 augustus bekend gemaakt en worden toegevoegd aan de schimmelcollectie van het Westerdijk Instituut.