Koningin van de waterlelies bloeit weer

15 juni 2017

De Victoria Amazonica is na twee jaar weer in alle pracht te bewonderen.

Na twee jaar groeit de reuzenwaterlelie Victoria Amazonica in de kassen van de Oude Hortus weer uitbundig. De verwachting is dat de ‘koningin van de waterlelies’ donderdag- of vrijdagavond gaat bloeien. Je kan de lelie elke dag bekijken van 10:00 t/m 17:00 uur.

UPDATE Donderdag 15 juni is de knop open gebarsten en tot bloei gekomen. Ook de 16de nog mooi om te zien. We verwachten nog meer knoppen en bloeimomenten deze zomer!

De koningin der waterlelies
De afgelopen twee jaar kwam de waterlelie niet tot volle groei. De bladeren zijn dit jaar veel groter dan de afgelopen jaren. De warme zomerse dagen in mei heeft de 'koningin der waterlelies' duidelijk goed gedaan. De bladeren zijn snel gegroeid en de grote bloemknop van de lelie staat op knappen. De waterlelie komt van origine uit het stroomgebied van de rivier de Amazone in Zuid-Amerika. Hij is daar in 1801 ontdekt. Deze reusachtige waterlelie kan bladeren krijgen tot wel anderhalve meter doorsnede en kunnen een gewicht tot veertig kilogram houden.

Ananasgeur
De bloem bloeit meestal 's nachts. Voordat de witte bloem zich opent, ruik je een sterke ananasgeur waar nachtkevers op af komen. Overdag sluit de bloem en worden de kevers opgesloten en bedekt met stuifmeel. Overdag opent de lelie zich weer en laat de kevers vrij om een volgende bloem te bestuiven. De dag na de bloei is de bloem nog goed te zien. Eerst is ze nog wit en al snel kleurt de bloem roze en verdwijnt langzaam onder water. Gedurende de zomermaanden krijgt de Victoria doorgaans meerdere knoppen die eenmalig bloeien.

Entreeprijs Oude Hortus (excl. Museumbezoek)
Eenmalig toegang Oude Hortus €2,50
Onbeperkt toegang met het Hortusabonnement €15,00*
Museumkaart en ICOM-kaart gratis
Vrienden gratis
Studenten en medewerkers van UU & UMC gratis

Vrienden van het Universiteitsfonds

gratis

* Je mag met een Hortusabonnement altijd één introducé meenemen.