IJsvogel in de Oude Hortus

28 november 2017

Vastberaden fotograaf lukt het de pijlsnelle ijsvogel vast te leggen.

Een fotograaf is het gelukt om de ijsvogel in de Oude Hortus in het centrum van
Utrecht te fotograferen. Het is bijzonder dat de ijsvogel hier komt vissen, omdat dit
schuwe beestje normaal leeft in rustige groene gebieden met schone beekjes en
minder vaak in een drukke stad. De foto is gemaakt door (hobby-) fotograaf en
ecoloog Daan Liefhebber: “Ik heb in totaal zeker zeven ochtenden moeten afwachten
tot ik deze foto kon maken. De ijsvogel was heel snel en liet zich niet makkelijk
fotograferen.”

Het Universiteitsmuseum Utrecht maakte begin november bekend dat er een ijsvogel
gesignaleerd was in de Oude Hortus aan de Lange Nieuwstraat. Omdat het Universiteitsmuseum het pijlsnelle beestje niet op de foto kreeg, werd begin november (hobby-)fotografen om hulp gevraagd. Het museum ontving meer dan 70 reacties van enthousiaste fotografen. Wekenlang werd er afwisselend door verschillende fotografen gepost bij de vijver, maar het bleek een lastige klus, omdat het opmerkelijke blauwe vogeltje onvoorspelbaar is en heel snel vliegt.

Fotograaf Daan Liefhebber: “Ik zag hem uiteindelijk na lang wachten drie keer op een dag. De vijver in de Oude Hortus is voor de ijsvogel, een mannetje, een succesvolle locatie om te vissen. De ene keer ving hij een vis, een andere keer een salamander en de laatste keer schrok de vogel van omgevingsgeluid. Hij hoefde steeds maar één keer te duiken om iets te vangen en heeft het dus schijnbaar wel naar zijn zin in deze tuin.”

Het museum is heel blij met de foto van ‘hun’ ijsvogel. “Daan was één van de meest vasthoudende fotografen. Hij heeft zo vaak liggen afwachten in de bosjes. Daarom is het wel extra leuk dat het juist hem gelukt is om zo’n mooie foto te maken,” aldus Marije Lieuwens van het Universiteitsmuseum Utrecht.