Terug naar het nieuwsoverzicht
Hortus Festival presenteert Kroonjuwelen

Hortus Festival presenteert Kroonjuwelen

13 juni 2017

Geniet in de zomer van muziek in de oranjerie van de Oude Hortus.

De veertiende editie van Nederlands groenste zomerfestival voor kamermuziek heeft als thema Kroonjuwelen. Het HortusEnsemble speelt hoogtepunten uit de geschiedenis van het Hortus Festival maar er zijn ook fonkelnieuwe voorstellingen, waaronder een kameropera van componist Robin de Raaff over het leven van de roemruchte familie Érard, gebaseerd op recent gevonden brieven. Het Hortus Festival omvat van 19 juli t/m 27 augustus tientallen concerten in de prachtige oranjerieën en palmenkassen van Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, Hortus Botanicus in Leiden, Hortus Botanicus Haren en dit jaar voor eerst ook in het Belmonte Arboretum in Wageningen.

La vie et mort d’Érard
De kameropera La vie et mort d’Érard van Robin de Raaff is gebaseerd op het leven van de gerenommeerde familie Érard, instrumentenbouwers uit de negentiende eeuw. De opera
begint op het moment dat Camille Érard door het overlijden van haar man plotseling het familiebedrijf alleen moet runnen. De opera schetst een zoektocht van een bijzondere vrouw in de negentiende eeuw. Uniek is de vondst van een verzameling van tweehonderd brieven van de familie Érard, die de inspiratiebron zijn voor deze opera. De brieven werden pas vorig jaar ontdekt. Sopraan Rianne Wilbers zingt de rol van Camille Érard. Zij wordt begeleid door het DoelenEnsemble.

Le piano Carré
Pianist Maarten van Veen speelt Le piano Carré. Enkele jaren geleden vond hij op eBay een
Érard tafelpiano. De Franse verkoper wilde er afstand van doen als hij er een kleine IKEAtafel voor in de plaats kreeg. Daar hoefde Maarten niet lang over na te denken en hij liet het instrument naar Nederland komen. Na een grondige restauratie verkeert de tafelpiano nu in topconditie en maakt het instrument zijn concertdebuut op het Hortus Festival. Maarten van Veen: “Ik ga muziek maken, dat bovenal, maar ook verhalen vertellen over componisten als Mozart en Haydn.”

Kroonjuwelen 
Met het thema Kroonjuwelen sluit het festival naadloos aan op het Jaar van de Botanische
Tuinen. In 24 tuinen verspreid over heel Nederland opent dit voorjaar de gelijknamige
tentoonstelling Kroonjuwelen. Alle ‘horti’ presenteren de meest spectaculaire en
overweldigende bomen en planten uit hun collectie, met ook aandacht voor bedreigde en
vergeten soorten.

Alle concerten in de Oude Hortus
22 juli om 20:00 uur | De Roos
29 juli om 20:00 uur | Kroonjuwelen van de quatre-mains
5 augustus om 20:00 uur | Kroonconcert: Pianotrio Schumann & Farrenc
12 augustus om 20:00 uur | Le Piano Carré: Haydn en Mozart op tafel
19 augustus om 20:00 uur | La vie et mort d’Érard
26 augustus om 20:00 uur | Kroonconcert: 14 jaar HortusEnsemble

Ticketprijzen
Toegangsprijs voor alle concerten is € 26,50.
Snelle beslissers krijgen €2,50 Early Bird korting (van toepassing op een beperkt aantal kaarten).
Kaartverkoop en info: www.hortusfestival.nl / 06-15 353 449

Dineren
Voorafgaand aan de concerten is het mogelijk om vegetarisch te dineren bij Museumcafé Ginkgo. Denk hierbij aan heerlijke salades, quiches en zomere stamppotten. Dit kan vanaf 18:30 uur en kost €16,50 per persoon. Reserveren is niet nodig.