Terug naar het nieuwsoverzicht
Een goed jaar voor Victoria

Een goed jaar voor Victoria

28 september 2017

2017 was een topjaar voor de Victoria amazonica. Ze kwam vele malen tot bloei en had indrukwekkende grote bladeren.

De Victoria Amazonica heeft het dit jaar uitzonderlijk goed gedaan in de kassen van de Oude Hortus. Ze kwam vele malen tot bloei, had indrukwekkende grote bladeren en trok veel bekijks. Dit is allemaal niet vanzelfsprekend, want er zijn ook jaren geweest dat ze helemaal niet bloeide of heel hele kleine bladeren had. “Dit jaar hadden we blijkbaar heel goed zaad en optimale warme weersomstandigheden,” aldus tuinman Henk Nokkert. “De Victoria houdt het altijd een beetje spannend. Je weet nooit of ze het goed gaat doen. Dit jaar hadden we geluk!”


Koningin van de waterlelies
De ‘koningin van de waterlelies’ maakte deze zomer haar naam helemaal waar. Oorspronkelijk komt deze reuzenwaterlelie met bladeren van bijna 2 meter uit Brazilië. In april is een nieuwe plant van de Hortus Botanicus in Leiden geplant in de speciale Victoriabak in de kassen van de Oude Hortus. De bladeren kunnen in de vrije natuur wel twee meter breed worden. De bladeren zijn zo sterk dat ze met gemak veertig kilo kunnen dragen. Half juni bloeide de eerste bloem. Er volgde daarna nog zeker 15.

“Ik ben op een bepaald moment gestopt met tellen,” aldus tuinman Nokkert. 


Nachtbloeier
De bloemen bloeien in de Amazone vooral ’s nachts, maar gingen in de Oude Hortus soms ook ‘s ochtends en laat in de middag open. “Misschien stond de plant nog op Brazilliaanse tijd”, grapt  Nokkert. Vlak voor dat de bloemknop open knalt verspreidt deze een zoete ananas geur, die de insecten moet lokken. In de Amazone trekt deze witte geurende bloem dan allemaal nachtkevers aan. Overdag sluit de bloem zich weer en de kevers raken dan opgesloten in de bloem en bedekt met stuifmeel. De tweede nacht opent de lelie zich weer en laat de kevers vrij om een volgende bloem te bestuiven. De dag na de bloei is de bloem nog goed te zien, eerst nog wit en al snel kleurt de bloem roze en verdwijnt dan langzaam onder water. Eenmaal op de bodem gaat de vrucht rijpen. Tuinman Nokkert; “We zijn nu met netten het zaad van de Victoria aan het verzamelen. En dan maar hopen dat deze zaden bevrucht zijn door de insecten en dat de Victoria het in de toekomst weer zo goed zal doen. Je weet het nooit. Het blijft een wispelturige Braziliaanse dame.”

 
Een bijzondere snoeibeurt