Een nieuwe boom in de Oude Hortus

7 december 2016

De Oude Hortus is een boom rijker: een citrus limon.

Jubileum
De boom markeert het 20-jarig jubileum van het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat. Joan Kipp, Frans Kipp en Frits Marckmann, redders van de Oude Hortus van het eerste uur, onthulden de boom tijdens de feestelijke jubileumborrel op 11 oktober jl. Het was die dag precies twintig jaar geleden dat het museum de deuren aan de Lange Nieuwstraat opende.

Lang gekoesterde wens
De wens om de citroenbomencollectie van de hortus uit te breiden was er al een tijdje, vandaar dat er is gekozen voor een citrus limon. De boom behoort tot de oudste cultuurgewassen. Via de VOC kwamen veel citrusbomen in horti in Nederland terecht, botanicus Jan Commelin stelde in 1776 een lijst op met alle bekende citrusbomen in Nederland (De Nederlandse Hesperiden).

Eeuwige jeugd en vruchtbaarheid
Citrusbomen hebben een aantal bijzondere eigenschappen: aan de boom zijn tegelijkertijd bloemen, onrijpe vruchten en rijpe (gekleurde) vruchten te zien. Hierdoor staan ze symbool voor eeuwige jeugd en vruchtbaarheid. Omdat de bomen heel oud kunnen worden, worden ze ook geassocieerd met continuïteit en eeuwigheid. De oudste nog levende citrusboom stamt uit 1421 en staat in Versailles. Het is wel heel belangrijk om ze te koesteren en goed te verzorgen. In de zomer buiten, maar in de winter wordt de boom tegen kou en nattigheid beschermd in de historische oranjerie.