Wie Wat Waar Waarom?

24 juni 2018

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Familielezing vol wetenschap i.s.m. TivoliVredenburg.

Vraag jij je weleens af waarom de lucht blauw is? Of wat er gebeurt als robots te slim worden?  Of hoe dieren met elkaar praten? Wetenschappers vragen zich ook veel af en hebben er zelfs hun werk van gemaakt. Ze proberen antwoorden te vinden en doen dat op allerlei manieren.

In de Wie Wat Waar Waarom familielezingen vertellen Utrechtse wetenschappers je alles over hun onderzoek. Na de interactieve lezing kun je zelf aan de slag met de leukste onderzoekjes of experimenten. Duik samen in de wereld van de wetenschap!

Nog meer ontdekken? Bewaar je ticket want het is een vrijkaartje voor het museum.

IK ZIE, IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET
Zondag 24 juni, van 11.00 tot 12.30 uur in TivoliVredenburg

Wie:
 Stefan van der Stigchel, experimenteel psycholoog aan de Universiteit Utrecht
Wat: Familielezing en pop-up onderzoek
Waar: TivoliVredenburg
Waarom: Omdat je nieuwsgierig bent naar échte wetenschap!

De hele dag door probeert alles en iedereen jouw aandacht te trekken. Reclameborden, verkeerslichten maar ook je mobieltje. Soms is dat helemaal niet erg maar soms kan het gevaarlijk zijn. Maar hoe werkt aandacht eigenlijk? Waarom vallen sommige dingen meteen op en andere helemaal niet? En klopt het wel wat je ziet?

Je hersenen lijken je soms voor de gek te houden, we noemen dat illusies. Experimenteel psycholoog Stefan van der Stigchel laat zien hoe onze hersenen informatie verwerken, waarom we zoveel méér zien dan we in de gaten hebben en wat dat betekent voor ons dagelijks leven. Na afloop van het minicollege ga je experimenten met illusies doen.

De WWWW familielezingen zijn een samenwerking tussen het Universiteitsmuseum Utrecht en TivoliVredenburg. De familielezingen zijn geschikt voor families met kinderen tussen de 8 en 14 jaar.

Fotografie Romeinendag 08-05-16-8