Voorjaarsvakantie: laatste kans!

24 feb - 4 mrt 2018

Onderzoek en experimenteer erop los. We trekken alle museumfavorieten nog één keer uit de kast!

Het Universiteitsmuseum gaat vernieuwen en daarom verbouwen. Op maandag 5 maart sluiten we tijdelijk de deuren, maar niet voordat we nog één keer groots uitpakken!

In de voorjaarsvakantie staat het museum bol van de activiteiten, experimenten en passeren alle favoriete programma's nog één keer de revue. Zaterdag 3 maart zijn we extra lang open tijdens een spannende familie museumnacht en op zondag 4 maart bieden we een podium aan wetenschappers om al je vragen te beantwoorden over hun onderzoek.

Ook de Oude Hortus is vanaf 5 maart tijdelijk gesloten. Op zaterdag 24 en zondag 25 februari organiseren we een speciaal hortusprogramma met o.a. een creatieve hortusmarkt, tuintips van de tuinman en de tuinvrijwilligers, muziek en poëzie.

PROGRAMMA VOORJAARSVAKANTIE

Laat iets achter in het museum
24 feb t/m 4 mrt 10.00-17.00 uur
Altijd al op de muren van het museum willen schrijven? Nu mag het! In onze vergaderzaal mag iedereen een boodschap op de muur schrijven of een tekening achter laten.

Wetenschap om te smullen
25 & 25 feb 12.00-16.30 uur
26 feb t/m 2 mrt 10.30-15.30 uur
3 & 4 mrt 12.00-16.00 uur
Snoep is lekker om op te eten, maar je kunt er nog veel meer mee doen. In het Universiteitsmuseum Utrecht staan de lekkerste experimenten voor je klaar. Met welke kleuren maken ze M&M’s? Wat gebeurt er met een chocozoen in een vacuümpomp? Kun je ook proeven met je neus? Kom experimenteren en vooral ook proeven.

Bottenloket
24 feb t/m 4 mrt 11.30-16.00 uur
Haal een bot op bij het bottenloket en onderzoek zelf van welk dier het bot is. Ga op zoek naar antwoorden door het vergelijken van echte botten en skeletten in het museum. Heb je zelf een bot gevonden in de tuin of ergens anders? Neem ‘m dan mee naar het bottenloket en onderzoek je vondst met behulp van een publieksbegeleider, boeken en determineerschema’s.

Minirondleiding 'Tot op het bot'
24 feb t/m 4 mrt om 13.00 en 15.00 uur
Een brilkaaiman, walrus of shetlandpony, ze hebben allemaal een ruggengraat, maar lijken ze verder ook op een mens? Zoek in deze familietentoonstelling de verschillen én overeenkomsten tussen mens en dier uit Tot op het bot. De rondleidingen duren ongeveer 15 minuten en zijn leuk voor het hele gezin.

MicroLAB
26 feb t/m 2 mrt 11.00-16.00 uur
Pak je pipetjes en reageerbuizen en ga aan de slag als een echte laboratoriummedewerker. In het MicroLAB kun je tekenen met gist of leer je het DNA van een kiwi isoleren. De experimenten worden begeleid door echte wetenschappers, van bijvoorbeeld het Westerdijk Instituut.

Piskijken
26 feb t/m 2 mrt om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur
Eén van de dingen die artsen vroeger bestudeerden om te bepalen of je ziek was en om een diagnose te stellen was urine. Zo kon een arts letterlijk proeven of je diabetes had door een slokje urine te drinken. Leer hoe dat oude piskijken in z’n werk ging.

Museumspecials
26 feb t/m 4 mrt
Hoe eet je met vork en snavel? In de museumspecials ga je samen met een Museumlaborant op onderzoek uit om spannende vragen te beantwoorden.