Terug naar de agenda
Voorjaarsvakantie: FamilieMuseumnacht 19.00 - 00.00 uur

Voorjaarsvakantie: FamilieMuseumnacht

3 maart 2018

Een nacht vol spannende ontdekkingen.

Op 3 maart is het van 19:00 tot 0:00 uur FamilieMuseumnacht. Een uitgebreid programma daagt jong en oud uit om het museum na sluitingstijd te verkennen. Leer meer over nachtdieren, doe mee aan proefjes, (mini)rondleidingen, dans in de Wetenschapsdisco, drink een zelfgemaakte reageerbuiscocktail en kijk mee met een preparateur die ‘live’ een egel ontleed en nog veel meer! Pak je zaklamp en ervaar het nachtleven in het museum! Hieronder het gehele programma.

LET OP: kaarten zijn alleen online te koop!
Toegang voor deze FamilieMuseumnacht is €7,50 per bezoeker. Bestel kaarten hier. Een FamilieKaart kost €25 (maximaal 5 bezoekers per FamilieKaart). Bestel een FamilieKaart hierTijdens de FamilieMuseumnacht zijn de Museumkaart en andere kortingsacties niet geldig. 

Maak je eigen reageerbuiscocktail
KennisLab, van 19:00 - 23:00 uur
Experimenteer met verschillende vloeistoffen. Welke is zwaarder of lichter? Kan je ze stapelen? En is het wel lekker? Dit proefje mag je proeven! Pas op; dit experiment kan heel lekker zoet zijn. 

Wetenschapsdisco
Vergaderzaal, van 20:00 - 00:00 uur
Tijdens de FamilieMuseumnacht kan je dansen in het museum. Even de hersens ontspannen en de voetjes van de vloer. Je kunt tegelijkertijd meehelpen aan een onderzoek over dansen.

Live preparateur
Eethoek, van 19:00 - 00:00 uur
Niek Lieshout is een preparateur. Dat betekent dat hij dode dieren opzet. Dus hij weet veel over de anatomie van dieren. Tijdens deze museumnacht gaat hij onder meer een uil en een egeltje opzetten. Durf jij mee te kijken? Inge Hagens komt meer vertellen over uilen en andere nachtdieren. Kom langs en vraag alles wat je wil weten. 

RadioLAB
Ginkgokamer, van 19:45-20:15 uur, 21:00-21:30 uur en 22:15-22:45 uur
Wetenschap begint met het stellen van slimme vragen. Tijdens de FamilieMuseumnacht zijn er workshops radiomaken in het RadioLAB. Je werkt samen met een radiomaker, gaat oefenen én je mag medewerkers van het Universiteitsmuseum interviewen. RadioLAB is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Let op: de plekken in de radiostudio zijn beperkt, meld je daarom tijdens de FamilieMuseumnacht aan bij de speciale inschrijfbalie van het museum.

Bottenloket
Hal 1e verdieping, van 19:00 - 00:00 uur.
Haal een bot op bij het bottenloket en onderzoek zelf van welk dier het bot is. Ga op zoek naar antwoorden door het vergelijken van echte botten en skeletten in het museum. Heb je zelf een bot gevonden in de tuin of ergens anders? Neem ‘m dan mee naar het bottenloket en onderzoek je vondst met behulp van een publieksbegeleider, boeken en determineerschema’s. 

Minirondleiding 'Tot op het bot'
Tot op het bot, om 19:15, 19:45, 20:15, 20:45, 21:15, 21:45 en om 22:15 uur
Een brilkaaiman, walrus of shetlandpony, ze hebben allemaal een ruggengraat, maar lijken ze verder ook op een mens? Zoek in deze familietentoonstelling de verschillen én overeenkomsten tussen mens en dier uit in de tentoonstelling Tot op het bot. De rondleidingen duren ongeveer 15 minuten en zijn leuk voor het hele gezin. 

Piskijken in het Bleulandkabinet
Bleulandkabinet, om 19:00, 20:00, 21:00 en om 22:00 uur
Vroeger bestudeerden artsen de plas van hun patiënten om te ontdekken wat ze mankeerden. Zo kon een arts letterlijk proeven of je suikerziekte had door een slokje urine te drinken. Treed in de voetsporen van de beroemde Utrechtse hoogleraar geneeskunde Jan Bleuland. Onze publieksbegeleider wijdt je in in de wondere wereld van de oude wetenschap van het piskijken. Misschien durf je ook wel iets te onderzoeken en te proeven? 

Zaklamptour in het Rariteitenkabinet
Rariteitenkabinet, om 19:00, 20:30, 21:30 en om 22:30 uur
Pak een zaklamp en ga op onderzoek uit in het Rariteitenkabinet. Vroeger verzamelden vermogende mensen de meest uiteenlopende voorwerpen in rariteitenkabinetten. Ons kabinet is nagebouwd naar een achttiende-eeuws model. Bewonder allerlei bijzondere voorwerpen, zoals een draakje, kogelvissen en een afgietsel van het enorme gewei van een reuzeneland en ontdek hoe zij slapen.

Rare slapers
Minicolleges om 20:00 - 20:30 uur, 21:00 - 21:30 uur en om 22:00 - 22:30 uur 
Slaaponderzoeker Peter Meerlo geeft tussen de zaklampentour door een minicollege over slaap bij dier en mens. Schrijf je op de dag zelf in bij de speciale inschrijfbalie in het museum. 

Kat in plakjes
Voor het JeugdLab, van 19:00 - 00:00 uur
Wetenschap is spannend, divers en belangrijk. Soms kan het ook een beetje griezelig zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kat in plakjes? Zo kun je goed zien hoe de kat er van binnen uitziet. Voor dierengeneeskunde studenten is dat erg handig! 

Wonderlijke dierenverhalen
1e verdieping, om 19:30, 20:30, 21:30 en om 22:30 uur
Tijdens deze avond worden de kinderverhalen van auteur Toon Tellegen voorgelezen. Is wat hij beschrijft in die verhalen wel mogelijk? Kan een olifant wel in een boom klimmen? En waarom niet? Met behulp van conservator Paul Lambers en voorwerpen uit het museum gaan de kinderen op onderzoek uit.

Een tocht door het donker
Oude Hortus, Kassen, van 19:00 - 23:00 uur
Ervaar de Oude Hortus bij nacht. Volg een publieksbegeleider met een zaklamp die je mooie verhalen vertelt over alle nachtdieren in de museumtuin. Wie weet wat je allemaal ziet in een halfuur tijd! Schrijf je op de dag zelf in bij de speciale inschrijfbalie in het museum. 

Bewonder echte uilen
Kassen, van 19:30 - 22:30 uur
Tijdens de tocht door het donker zijn er ook echte uilen te zien. Uil Topia neemt vier verschillende uilen mee die je van dichtbij mag bekijken. Durf jij met ze op de foto? 

Blackbox experiment
Educatieruimte, om 20:00, 21:00, 22:00 en om 23:00 uur
Hoe kun je onderzoeken wat er in de doos zit zónder het open te maken? Tijdens deze FamilieMuseumnacht ga je als een echte wetenschapper aan het werk door het ‘black box experiment’ te doen. In elke doos zit een ander voorwerp. Samen met een publieksbegeleider probeer je vast te stellen wat je zeker weet en ervaar je hoe wetenschap werkt. Schrijf je op de dag zelf in bij de speciale inschrijfbalie in het museum.