Open Tuinendag 30 juni

Open Tuinendag

30 juni 2018

Ontdek de Oude Hortus tijdens de achtste editie van Open Tuinendag in Utrecht.

Op 30 juni 2018 vindt de achtste editie van Open Tuinendag plaats. Ongeveer vijftig tuinen in Utrecht kunnen tijdens deze bijzondere dag bezocht worden. Daar is de oude Hortus er één van! Geniet van de exotische planten, de rust en de natuur.

De Oude Hortus
De geschiedenis van de Oude Hortus gaat ver terug. In 1723 werd de Hortus Botanicus van de Universiteit Utrecht aangelegd aan de Lange Nieuwstraat toen de Hortus Medicus op het bastion Zonnenburg te klein bleek. Studenten deden in de hortus kennis op over planten, met name over hun medicinale kracht. In 1964 verhuisden de botanische tuinen naar de Uithof en raakte de hortus aan de Lange Nieuwstraat in verval. De tuin kon met veel inspanning worden gered en maakt nu deel uit van het Universiteitsmuseum Utrecht.

In de tuin is een kassencomplex en zijn twee oranjerieën. De kleine oranjerie uit 1724 is de oudste Nederlandse hortus-oranjerie die nog in bedrijf is. In de wintermaanden worden hier de vele kuipplanten ondergebracht. De andere oranjerie, het huidige museumcafé, werd gebruikt als Zaadhuis; hier werden op zolder de zaden uit de tuin bewaard.  Tegenwoordig is de Oude Hortus vooral een tuin om te genieten met veel verschillende planten, indrukwekkende bomen, fraaie doorkijkjes en heerlijke bloemgeuren.

Terras Ginkgo

Nederland Zoemt - een wilde bijen expositie
In de Oude Hortus is de bijenexpositie Nederland Zoemt tentoongesteld. Op panelen in deze groene oase ontdek je meer over deze wonderlijke insecten. Ga zelf als een wilde bij aan de slag. Kinderen kunnen stuifmeel sjouwen, rondlopen in een dik behaarde jas of de weg vinden in een bloem. Ze ontdekken al snel dat het leven van een bij niet over rozen gaat.

Tuinspeurtocht
Ga op een spannende speurtocht door de Oude Hortus en wordt een echte hortusheld. Deze leuke en bijzondere speurtocht is voor ontdekkingsreizigers die alles willen weten over de bloemen, planten en bomen van de museumtuin.
Voor € 2,50 kun je de speurtocht bij de receptie ophalen.

Concert
Na afloop van de Open Tuinendag wordt om 17.15 uur in de Regentenzaal van het Bartholomeus Gasthuis een concert gegeven in samenwerking met het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Reserveren voor het concert kan hier.

Passe partout Open Tuinendag
De passe-partouts (€12,50 p.p.) zijn vanaf donderdag 1 juni te verkrijgen bij de VVV-Utrecht. De entree van de Oude Hortus is €2,50 en met Musemkaart gratis. Met een passe partout van de Open Tuinendag is het mogelijk om zo'n 50 andere tuinen te bezoeken.

Annika Provily (1)bij