Hoe ziet het binnenste van een koe er uit? MuseumJeugdUniversiteit

Hoe ziet het binnenste van een koe er uit?

4 maart 2018

Een kindercollege van de MuseumJeugdUniversiteit voor echte onderzoekers!

Let op: de colleges worden dit voorjaar in de Universiteitsbibliotheek op de Uithof gehouden omdat het Universiteitsmuseum gaat verbouwen.

Alle nieuwsgierige kids verzamelen! In het voorjaar van 2018 ontdekken we samen dat er heel veel verschillende soorten onderzoek op de Universiteit Utrecht gedaan worden. Tijdens de vier MuseumJeugdUniversiteit-colleges ontdek je bijvoorbeeld hoe het binnenste van een koe er uit ziet, hoe aardplaten verschuiven en waarom we zo graag chips en chocolade eten.

Hoe ziet het binnenste van een koe er uit?
Zondag 4 maart van 11.00-12.00 uur

Koeien zijn echte grazers en eten zo'n 140 kilo gras per dag. Op het moment dat de koe zijn maaltijd doorslikt begint het aan een lange reis door de vier magen. Om aankomende dierenartsen te leren hoe dit verteren precies werkt bij koeien, is bij een aantal dieren een soort dop in hun buik geplaatst. Met een zogenaamde pensfistel neem je letterlijk een kijkje in de buik van de koe. Dr. Hilde Aardema weet er alles van! Daarnaast is er ook een speciale liveverbinding met de kliniek Landbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde waar pensfistelkoeien op stal staan.

Meld je aan!
Ben jij tussen de 8 t/m 12 jaar en hartstikke nieuwsgierig? Aanmelden kan op de website van MuseumJeugdUniversiteit, via de knop hieronder. Op de website vind je ook meer informatie.