Terug naar de agenda
Hortus Festival 3 augustus

Hortus Festival

3 augustus 2018

Kom genieten van prachtige klassieke muziek in de historische Oude Hortus.

Een bijzondere zomeravond
Tijdens het Hortus Festival op 27 juli, 3 en 11 augustus komen muziek en natuur samen. Het festival karakteriseert zich door haar duidelijke artistieke lijn, de intimiteit van de concerten en de idyllische locaties. Voor de Oude Hortus is dat de 18e-eeuwse Oranjerie achter in de tuin. Het publiek zit dicht bij het podium en kan na afloop van de concerten eenvoudig contact en kennis maken met de musici en tegelijkertijd genieten van de schoonheid en diversiteit van bloemen, planten en bomen. Muziek en activiteiten voor jong en oud!

Thema - De dood spreekt!
Is er een leven na de dood, een hiernamaals of een dodenrijk? Dat eindige leven, de dood, is een thema dat ieder mens beroert. Componisten zijn de vertalers van wat leeft in hun tijd en ook de dood is een thema waar zij door de eeuwen heen op eigen wijze mee aan de haal zijn gegaan. Hoe denken componisten over die thema’s en hoe klinkt dat dan?

Programma 3 augustus

De Muziekfabriek - Kinderworkshop
Van 13:00 tot 14:00 uur

De middag is vanaf 13:00 uur voor de kinderen. In de workshop van de Muziekfabriek,componeren doe je zo! gaan de kinderen al knippend en plakkend aan de slag met het combineren van klassieke -en kindermuziek. Alles mag en alles kan! 

Met medewerking van Rianne Wilbers, sopraan | Matthijs van Wijhe, piano

In Grosser Sehnsucht
Van 16:00 tot 17:00 uur

Klas Torstensson - In grosser Sehnsucht, liederencyclus voor sopraan en pianotrio

De Zweeds/Nederlandse componist Klas Torstensson portretteert in deze liederencyclus vijf historische vrouwen, van koningin Christina van Zweden tot beeldend kunstenares Camille Claudel. Deze enigszins tragische personages zitten gevangen in hun situaties en leveren elk op hun manier strijd tegen de maatschappij en de tijd waarin zij leven.
De instrumentalisten van vanmiddag werkten in januari mee aan een uitvoering die de Volkskrant met 5* beloonde!

Rianne Wilbers, sopraan | Jellantsje de Vries, viool | Rebecca Smit, cello | Maarten van Veen, piano

Der Tod un das Mädchen
Ragazze Quartet
Van 20:00 tot 22:00 uur

Franz Schubert  - Strijkkwartet in d ‘Der Tod und das Mädchen’ (deel 2)
Béla Bartók - Strijkkwartet nr.1
George Crumb - Black Angels (Images I), thirteen images from the dark land

De adembenemend mooie melodie waarmee Schubert zijn lied Der Tod und das Mädchen opent, heeft hem geïnspireerd tot een variatiereeks voor zijn gelijknamige strijkkwartet. In dit late kwartet herkennen we Schuberts specifieke muzikale taal. Bartóks eersteling getuigt nog van een zoektocht naar een eigen taal. Of zoals zijn landgenoot Kodály het werk duidde: ‘een intiem drama op de rand van het niets’. In het laatste deel, met puntige volksliedachtige motiefjes, lijkt Bartók zijn stijl te hebben gevonden. 
George Crumb heeft Black Angels (1970), voor ‘elektrisch strijkkwartet’, gedacht vanuit een tegenstelling tussen goed en kwaad, als een parabel over onze problematische, hedendaagse wereld. Een meesterlijk werk met meerdere citaten. Naast het beroemde Dies irae-motief uit de dodenmis klinkt de melodie van Schuberts Der Tod und das Mädchen. Dat maakt de cirkel van vanavond rond.

Rosa Arnold, viool | Jeanita Vriens, viool | Annemijn Bergkotte, altviool | Rebecca Wise, cello

Kaartverkoop
Kaarten voor Hortus Festival zijn eenvoudig online te bestellen. Klik hier voor meer informatie en de kaartverkoop.