Terug naar de agenda
Hortus Festival 27 juli

Hortus Festival

27 juli 2018

Kom genieten van prachtige klassieke muziek in de historische Oude Hortus.

Een bijzondere zomeravond
Tijdens het Hortus Festival op 27 juli, 3 en 11 augustus komen muziek en natuur samen. Het festival karakteriseert zich door haar duidelijke artistieke lijn, de intimiteit van de concerten en de idyllische locaties. Voor de Oude Hortus is dat de 18e-eeuwse Oranjerie achter in de tuin. Het publiek zit dicht bij het podium en kan na afloop van de concerten eenvoudig contact en kennis maken met de musici en tegelijkertijd genieten van de schoonheid en diversiteit van bloemen, planten en bomen. Muziek en activiteiten voor jong en oud!

Thema - De dood spreekt!
Is er een leven na de dood, een hiernamaals of een dodenrijk? Dat eindige leven, de dood, is een thema dat ieder mens beroert. Componisten zijn de vertalers van wat leeft in hun tijd en ook de dood is een thema waar zij door de eeuwen heen op eigen wijze mee aan de haal zijn gegaan. Hoe denken componisten over die thema’s en hoe klinkt dat dan?

Programma 27 juli

De Muziekfabriek - Kinderworkshop
Van 13:00 tot 14:00 uur

De middag is vanaf 13:00 uur voor de kinderen. In de workshop van de Muziekfabriek,componeren doe je zo! gaan de kinderen al knippend en plakkend aan de slag met het combineren van klassieke -en kindermuziek. Alles mag en alles kan! 

Met medewerking van Rianne Wilbers, sopraan | Matthijs van Wijhe, piano

Kindertotenlieder
Hortusensemble samen met Cora Burggraaf
Van 16:00 tot 17:00 uur

Gustav Mahler - Kindertotenlieder (bewerking van Peter-Jan Wagemans)
Henry Purcell - Dido & Aeneas (acte III)

Een programma met werken van Mahler en Purcell, een verrassende combinatie! Mahlers fijnzinnige orkestratie van de Kindertotenlieder is door de Nederlandse componist Peter-Jan Wagemans nog verder uitgedund. Als kamermuziek boeten deze liederen niets aan zeggingskracht in en zijn ze mogelijk nóg indringender. Zeker met het melancholieke timbre van althobo en altviool. 
Op deze middag past natuurlijk geen volledige opera van Purcell, maar wel een selectie met een van de mooiste aria’s uit de Barok: de weeklacht van Dido ‘When I am laid in earth’…

Helmke Jansen, althobo | Örzse Adam, altviool | Bobby Mitchell, piano.
Cora Burggraaf, mezzosopraan

Isle of the death
Van 20:00 tot 22:00 uur

Sergej Rachmaninov  - Dodeneiland (arr. Otto Taubmann)
Igor Stravinsky - Le Sacre du Printemps

In Stravinsky’s Sacre wordt een jonge vrouw geofferd. Zij danst tot ze er dood bij neervalt. Het werk steunt op ongehoord effectvolle en percussieve muziek. Ook bij een uitvoering door twee pianisten ervaar je de oerkracht van dit werk. De schandaleuze première in 1913 heeft nog niet plaatsgehad als Debussy en Stravinsky Le Sacre aan de piano doorspelen. Debussy schrijft Stravinsky vervolgens dat het hem ‘achtervolgt als een prachtige nachtmerrie […]. Daarom wacht ik de première af als een gulzig kind aan wie men zoetigheid heeft beloofd’.
Hieraan vooraf gaat een beroemd symfonisch gedicht van Rachmaninov, geïnspireerd op Die Toteninsel van de symbolistische schilder Arnold Böcklin. Het is muziek die de oversteek van de mythologische rivier de Styx verklankt, op weg naar het dodenrijk.

Bobby Mitchell | Maarten van Veen, piano

Kaartverkoop
Kaarten voor Hortus Festival zijn eenvoudig online te bestellen. Klik hier voor meer informatie en de kaartverkoop.