Terug naar de agenda
Culturele Zondag Culturele Zondag

Culturele Zondag

22 april 2018

De wetenschapsbakfiets gaat Noordwaarts!

Culturele Zondagen gaat de wijken in met als eerste bestemming Utrecht Noord. Laat je op zondag 22 april verrassen in Zuilen, Ondiep en Overvecht. Ga op pad en (her)ontdek je eigen wijk of Utrecht. Deze Culturele Zondag brengt het Universiteitsmuseum wetenschap naar je toe met de bakfiets op drie verschillende locaties! 

Let op: de workshops en het familiecollege zijn niet in het Universiteitsmuseum, maar op locatie!

Workshop: Black box onderzoek
Vorstelijk Complex, van 12.30 tot 13.30 uur.
Met een bakfiets vol pakjes komt het Universiteitsmuseum Utrecht naar het Vorstelijk Complex (Prinses Beatrixlaan 2A) in Zuilen. Zoek uit wat er in de black box zit zónder hem open te maken! Tijdens deze familieactiviteit gaan jullie als echte wetenschappers aan het werk. Stel de juiste vragen en gebruik de aanwezige meetinstrumenten. Stel samen vast wat je zeker weet en ervaar hoe wetenschap werkt.

Familiecollege: Hoe bioprint je een oogbal? 
Vorstelijk Complex, van 12.30 tot 13.30 uur en van 14.00 tot 15.00 uur.
Een druk op de knop van de 3D-printer voor een nieuwe knie? Zo simpel is het helaas niet. De technologie is volop in ontwikkeling. Het printen van driedimensionale implantaten met levende cellen gaat veel betekenen voor de geneeskunde. In dit familiecollege vertelt Ouafa Dahri, masterstudent aan de Universiteit Utrecht, wat we nu al kunnen als het gaat om het bioprinten van organen en hoe de toekomst van de bioprintingindustrie eruit ziet. Kunnen we straks ook ogen printen? 

Ouafa Dahri is masterstudente Biofabrication aan de Universiteit van Utrecht. Ze heeft onderzoek gedaan naar bioprinten aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en is dit onderzoek op het moment aan het voortzetten in Duitsland, aan de Würzburg University. Ook is ze in 2017 teamcaptain geweest van iGEM Utrecht, een internationale competitie synthetische biologie. In september 2017 verscheen Ouafa als jongste spreker ooit bij de Universiteit van Nederland waar ze een college geeft over het bioprinten van een oogbal. 

Workshop: Een bak vol botten
NPD-Strook, Brailledreef, van 14.00 tot 15.00 uur
Plantage Utrecht, van 16.00 tot 17.00 uur.

Het Universiteitsmuseum Utrecht komt naar je toe met een bakfiets vol botten. Kies er samen een uit en onderzoek van welk dier het is. Niemand weet nog van welke dieren de botten zijn of waar ze vandaan komen. Vergelijk echte botten, bekijk foto's van skeletten en pluis determineerschema's uit. Komen jullie erachter? 

Alle workshops en colleges zijn gratis toegankelijk. Beperkte plaatsen, dus kom op tijd om verzekerd te zijn van een plekje!

Bakfiets Universiteitsmuseum Utrecht _klein