Nederland Zoemt Een wilde bijen expositie

Nederland Zoemt

21 apr - 31 aug 2018

Wilde bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van onze landbouw- en fruitgewassen. Hoogste tijd voor een ode aan de wilde bij!

Wilde bijen zijn cruciaal voor onze voedselvoorziening. Ruim 70% van de gewassen ter wereld wordt bestoven en 90 % van de bestuiving gebeurt door bijen. Van alle 358 soorten dreigt de helft uit te sterven. Er is onvoldoende leefgebied, woonruimte en voedsel.

Het Universiteitsmuseum Utrecht vraagt vanaf 21 april met ‘Nederland Zoemt - een wilde bijen expositie’ aandacht voor deze bijzondere insecten. Tijdens deze expositie in de Oude Hortus is het zelfs mogelijk om in de ‘huid’ van een bij te kruipen.

Sjouwen met stuifmeel
De expositie staat in de Oude Hortus, de historische tuin achter het Universiteitsmuseum. Op panelen in deze groene oase ontdekken bezoekers meer over deze wonderlijke insecten. Ga zelf als een wilde bij aan de slag. Kinderen kunnen stuifmeel sjouwen, rondlopen in een dik behaarde jas of de weg vinden in een bloem. Ze ontdekken al snel dat het leven van een bij niet over rozen gaat. De expositie is te bezoeken tot en met 31 augustus 2018.

Op 11 locaties
Nederland Zoemt - een wilde bijen expositie is op maar liefst elf plekken in Nederland te bezoeken. Nog nooit eerder werkten zoveel musea samen om dezelfde expositie op hetzelfde moment toegankelijk te maken voor het Nederlands publiek. De expositie is onderdeel van het landelijk project Nederland Zoemt, waarin verschillende partijen in actie komen voor de wilde bijen in ons land. De expositie is gemaakt door de SNNC het samenwerkingsverband van natuurmusea in Nederland.

Educatie
Nederland Zoemt heeft ook een uitgebreid educatieprogramma ontwikkeld. Klik hier en ontdek op een leuke manier meer over het leven van de wilde bijen in Nederland.

Wilde Bijen Expo _Liggend _Website2