Zomervakantie: Allemaal beestjes!

5 - 20 augustus 2017

Gek op beestjes? Kom dan de laatste weken van de zomervakantie naar het Universiteitsmuseum!

Deze zomervakantie krioelt het van de beestjes in het Universiteitsmuseum.  Doe mee met  ‘Wat leeft er in de vijver?’ en vang waterbeestjes met je schepnet. Je krijgt een loeppotje waarmee je de beestjes goed van dichtbij kan bekijken. In het Universiteitsmuseum zijn ook andere dieren te vinden. In de negen meter hoge skelettentoren vind je allerlei geraamtes en botten, van walvis tot kangoeroe. Doe de skelettentour en neem een kijkje in het Rariteitenkabinet. Heb je ooit het skelet gezien van een nijlpaard? Dat kan hier!

Wat leeft er in de vijver?
8, 10, 15 en 17 augustus om 13.00-14.30 uur en 15.00-16.30 uur
Kikkervisjes, posthoornslakken, bootsmannetjes. Welke dieren vind je in de vijver en hoe leven ze? Vang ze met een schepnet en onderzoek het. Deze zomer organiseren we workshops voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar. De kosten zijn € 3,- per kind voor een workshop inclusief loeppotje. Er kunnen maximaal 15 kinderen meedoen per workshop. Kaartjes zijn te koop bij de receptie. Verzekerd zijn van een plekje? Bel dan naar de receptie van het museum. Tel: 030 253 8008.

Museumspecials thema: Dieren!
Elke dag om 14.00 uur
Ontdek alles over snavels, vreemde dieren en het gebit van een zeewolf. In de museumspecials ga je samen met een Jeugdlaborant op onderzoek uit om spannende vragen te beantwoorden.

Hortus Special: Allemaal beestjes
Op 6 augustus om 14.00 en 15.00 uur
Naast planten leven er ook bijzonder veel dieren in de Oude Hortus. Van kevers en vlinders tot vissen, vogels en kikkers. Dieren zo klein dat je ze nauwelijks kunt zien met het blote oog tot dieren zo groot als een reiger. Loop mee met de Hortus Special om 14.00 en 15.00 uur en ontdek het ware dierenparadijs in de Oude Hortus.

Skelettentour
Elke dag van 10:00 t/m 17:00 uur
Het skelet van een oerreptiel, een nijlpaard en een… kiwi? Je loopt ze allemaal tegen het lijf tijdens de skelettentour in het Universiteitsmuseum Utrecht. Iedere dag kun je voor €2,50 de speurtocht bij de receptie ophalen.

Tot op het bot
Elke dag van 10:00 t/m 17:00 uur
Een brilkaaiman, een walrus of een soepschildpad, ze hebben allemaal een ruggengraat, maar lijken ze verder nog op een mens? Dat zoek je zelf uit in de familietentoonstelling 'Tot op het bot'. Luister naar het hart van een reuzenschildpad, mens of kangoeroe, voel aan een olifantenhuid of kijk mee in de operatiekamer bij een hond met een hernia. Wie de haai durft te aaien merkt dat hij niet alleen in zijn bek tanden heeft...

Rariteitenkabinet
Elke dag van 10:00 t/m 17:00 uur
Vroeger verzamelden rijke mensen de meest uiteenlopende dingen in hun rariteitenkabinet. Ook in het rariteitenkabinet van het Universiteitsmuseum vind je allerlei bijzondere voorwerpen, zoals een draakje, kogelvissen en een afgietsel van het enorme gewei van een reuzeneland. Of wat dacht je van een skeletafgietsel van de Pareiasaurus: een planteneter die 265 miljoen jaar geleden leefde in Zuid-Afrika. Ook het skelet van een nijlpaard is bijzonder om te zien.