Weekend van de Wetenschap

7 - 8 oktober 2017

Word radiomaker of doe mee met echt wetenschappelijk onderzoek. Gratis met het kinderboekenweekgeschenk!

Let op: Alle workshops zijn inbegrepen in de entree. Op vertoon van het kinderboekenweekgeschenk Kattensoep krijg je bovendien je entreekaartje gratis!

Op 7 en 8 oktober kun je meedoen met allerlei activiteiten en ervaren dat wetenschap ook iets is voor jou.  Maar soms kan het ook een beetje griezelig zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kat in plakjes?

RadioLAB
Op beide dagen vijf workshops.
Altijd al radio willen maken? Dan zit je bij het Universiteitsmuseum goed! Tijdens het Weekend van de Wetenschap zijn er elke dag workshops radiomaken in het RadioLAB. Je leert de kneepjes van het vak, gaat oefenen én je mag zelfs een echte wetenschapper interviewen. RadioLab is voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.
Er zijn maar 5 plaatsen per workshop dus schrijf je nu in!

Material ExperienceLAB
11:00 t/m 17:00 uur
Een geheimzinnig onderzoek van Dr. Serena Camere van de TU Delft. Durf jij mee te doen aan een experiment? Steek je handen uit de mouwen, steek je neus in andermans zaken en krijg de smaak te pakken! Kan je al raden hoe deze tests in elkaar steken?

Logica om te voelen
Zondag 8 oktober, 11.00 t/m 16.00 uur
Stel, een ring zit verpakt in verschillende dozen. De ring zit in een rode doos én in een blauwe doos. Hoe kan dat? Nu is er ook nog een groene doos. Die zit ook in de rode en in de blauwe doos, maar de ring zit niet in deze doos. Hoe kan dat? Het beantwoorden van dit soort vraagstukken vraagt om logisch redeneren. In het Flatland-project onderzoeken we of logisch redeneren makkelijker wordt als jij deel wordt van het vraagstuk en de oplossing ervaart. Dr. Michiel Veldhuis vraagt je om actief mee te doen als de proefjes groter worden dan jezelf!

Dilemma: doof of blind?
Zondag 8 oktober, 13:30 en 14:30 uur
We hebben het ons allemaal weleens afgevraagd: als je móet kiezen, ben je liever doof of blind? Masterstudente Neuropsychologie Kayleigh Kennedy wijdde er haar onderzoeksstage aan. Daarbij keek ze ook naar leeftijd. Wat kies je als kind, en verandert die keuze naarmate je ouder wordt? De resultaten presenteert zij tijdens een minicollege.

Kat in plakjes
10.00-13.00 en 13.30-17.00 uur
Ooit een kat in plakjes gezien? Nee? Kom dan naar het Universiteitsmuseum en ontdek hoe de binnenkant van een kat eruit ziet.

Hortus Special: Science in de Hortus
14.00 t/m 14.30 uur en 15.00 t/m 15.30 uur
De Oude Hortus werd jarenlang gebruikt voor medische wetenschap, plantensystematiek, landhuishoudkunde en plantenfysiologie. Genoeg wetenschap voor een ontspannen en leerzame wandeling.