Week van de biologie

27 sep - 1 okt 2017

Ga samen met Jelle Reumer als een echte stadspaleontoloog op jacht naar fossielen in de binnenstad van Utrecht.

Biologie is voor iedereen. Musea, scholen, universiteiten en bedrijven organiseren evenementen om heel Nederland kennis te laten maken met biologie. Ook in het Universiteitsmuseum Utrecht is van alles te doen. Op verschillende dagen zijn er diverse activiteiten.

PROGRAMMA WEEK VAN DE BIOLOGIE

Bottenloket
Woensdag 27 september van 14.00 tot 16.30 uur
Zaterdag 30 september en zondag 1 oktober van 11.00 tot 16.00 uur
Haal een bot bij het bottenloket en onderzoek van welk dier het bot is. Ga op zoek naar antwoorden door het vergelijken van echte botten en skeletten in het museum. Heb je zelf een bot gevonden in de tuin of ergens anders? Neem ‘m dan mee naar het bottenloket en onderzoek je vondst met behulp van een publieksbegeleider, boeken en determineerschema’s.

Werken met de microscoop
Woensdag 27 september van 14.30 tot 16.00 uur
Ontdek hoe de vleugel van een vlieg er van heel dichtbij uitziet en leg je eigen haar eens onder een microscoop. Durf jij een schimmel van dichtbij te bekijken? In deze workshop zie je misschien wel voor het eerst van je leven cellen, de bouwstenen van elk levend organisme. Je leert hoe een microscoop werkt en wat je ermee kunt doen. En bekijk het eeuwenoude, mini-microscoopje waarmee de beroemde Antoni van Leeuwenhoek zijn ontdekkingen deed. Vul het inschrijfformulier in om je op te geven.

Museumspecial: Aan het werk in het SchimmelLAB
Zaterdag 30 september en zondag 1 oktober om 14.00 uur
Ontdek hoe jij een schimmel kunt herkennen door het spel ‘Waar is de schimmel’ en krijg een rondleiding door het LAB.

Bouw je eigen schimmel
Zaterdag 30 september en zondag 1 oktober van 14.30 tot 15.00 uur
Bezoek het SchimmelLAB en bouw je eigen schimmel. Maak er een stop motion filmpje van en vergelijk jouw schimmel met die van anderen!

Fossielenjacht in de stad met Jelle Reumer
Zondag 1 oktober, lezing van 14.00 tot 14.30 uur. Fossielenwandeling aansluitend van 14.45 uur tot ca 15.45 uur
Jelle Reumer, hoogleraar paleontologie en auteur van Kijk waar je loopt! vertelt je alles over stadspaleontologie en neemt je mee op fossielenjacht door de Utrechtse binnenstad. De lezing en de fossielenwandeling kosten samen €5. Studenten betalen €2,50. Koop hier je kaartje voor de fossielenwandeling.

Concert: Bach Feeds Darwin
Zondag 1 oktober om 15.00 uur
Evolutie en muziek, geen voor de hand liggende combinatie. Toch voedt het één het ander, zo blijkt. Een muzikant laat zich inspireren door tekst en een acteur laat zich inspireren door muziek. Een echte kruisbestuiving. In de voorstelling vertelt actrice Moniek Nusselein het verhaal van de evolutie en speelt violiste Rossitza Ovtcharova de ,,Ciaccona'' van J.S. Bach.
De kosten voor Bach Feeds Darwin zijn €10,-. Hiermee heb je tevens toegang tot de Oude Hortus. Voor het museum is een regulier entreebewijs nodig. Koop hier je kaartje voor dit concert.

SchimmelLAB
Elke dag van 10.00 - 17.00 uur
Kom naar het SchimmelLAB en neem een kijkje in de wondere wereld van schimmels. Bekijk ze van dichtbij en ontdek dat hun ware schoonheid zowel van binnen als van buiten zit. Leer alles over het hedendaagse onderzoek naar schimmels en hoe ze in de toekomst plastic kunnen vervangen. Ook kun je in het SchimmelLAB ’s wereld eerste schimmeljurk bewonderen en ontdek je de vele mogelijkheden met schimmels in alledaagse producten, zoals meubels en kleding.