Terug naar de agenda
Udo Prinsen: HOUT

Udo Prinsen: HOUT

20 okt - 3 dec 2017

Oeroude bomen, bos en jaarringen staan centraal in de expositie.

Van 20 oktober t/m 3 december 2017 exposeert Udo Prinsen videowerk en lange sluitertijd fotografie in Museumcafé Ginkgo in de Oude Hortus. Speciale focus ligt daarbij op het thema HOUT. Op een aantal zondagen werkt Udo Prinsen in het museum en vertelt dan graag meer over zijn video's en foto's.

Dendrochronologie
Oeroude bomen, bos en jaarringen staan centraal in de expositie. In samenwerking met auteur en onderzoekster Esther Jansma werkte Prinsen aan nieuw werk dat bestaat uit een korte artistieke impressie van het wetenschappelijk onderzoek n.a.v. de vondst van een 13.000 jaar oud oerbos op het landgoed van den Treek. De korte video heet Storm en refereert aan de heftige stormen die er in die tijd heersten en ervoor zorgden dat in korte tijd het landschap onherkenbaar veranderde in een onbewoonbaar gebied. 

HOUT
In de expositie toont Prinsen verzameld werk onder de titel HOUT. De videoinstallatie Oorsprong vormde de aanleiding voor de expositie. Dit bewegende drieluik over drie zeer oude bomen in Utrecht wordt getoond op een scherm van o.a. Ginkgo bladeren uit de hortus van het Universiteitsmuseum. Overige werken in de expositie betreffen een animatiefilm met art work en muziek van de befaamde jazz drummer Han Bennink (o.a. ICP Orkest) en lange sluitertijd foto’s gemaakt in Utrecht.

Udo Prinsen
Al sinds het begin van zijn werk als beeldmaker en regisseur houdt Prinsen zich bezig met thema’s rond natuur en cultuurhistorie. Zo reisde hij in 2015 mee als artist in residence tijdens de grootscheepse wetenschappelijke expeditie SEESNL naar Spitsbergen en Edgeøya en werkte hij in 2016 samen met organisatie Artifex op het terrein van Paleis Soestdijk aan de serie Summer houseMeer informatie over Udo Prinsen

Rondleidingen door de kunstenaar zelf
Udo Prinsen leidt je graag rond langs zijn werk. Hij is aanwezig in het Universiteitsmuseum op zondag 29 oktober, zondag 19 november en op zondag 3 december.