Terug naar de agenda
Udo Prinsen: HOUT

Udo Prinsen: HOUT

20 okt - 3 dec 2017

Bekijk het werk van Udo Prinsen in Museumcafé Ginkgo.

Van 20 oktober t/m 3 december 2017 exposeert Udo Prinsen videowerk en lange sluitertijd fotografie in Museumcafé Ginkgo in de Oude Hortus. Speciale focus ligt daarbij op het thema HOUT.

HOUT
Al sinds het begin van zijn werk als beeldmaker en regisseur houdt Prinsen zich bezig met thema’s rond natuur en cultuurhistorie. Zo reisde hij in 2015 mee als artist in residence tijdens de grootscheepse wetenschappelijke expeditie SEESNL naar Spitsbergen en Edgeøya en werkte hij in 2016 samen met organisatie Artifex op het terrein van Paleis Soestdijk aan de serie Summer house. In deze expositie toont hij verzameld werk onder de titel HOUT. De videoinstallatie Oorsprong vormde de aanleiding voor de titel van de expositie. Dit bewegende drieluik over drie zeer oude bomen in Utrecht wordt getoond op een scherm van o.a. Ginkgo bladeren uit de hortus van het Universiteitsmuseum. 

Dendrochronologie
Oeroude bomen, bos en jaarringen staan centraal in de expositie. Speciale aandacht zal er ook zijn voor een nieuw werk, dat speciaal voor deze gelegenheid wordt samengesteld. In samenwerking met auteur en onderzoekster Esther Jansma werkte Prinsen aan een korte artistieke impressie van het wetenschappelijk onderzoek n.a.v. de vondst van een 13.000 jaar oud oerboes op het landgoed van den Treek. De korte video zal heten Storm en refereert naar de heftige klimaatstormen die er in die tijd heersten en er zorg voor droegen dat in korte tijd het landschap onherkenbaar veranderde in een onbewoonbaar gebied. 

Overige werken in de expositie betreffen een animatiefilm met art work en muziek van de befaamde jazz drummer Han Bennink (o.a. ICP Orkest) en lange sluitertijd foto’s gemaakt iin Utrecht.

Meer informatie over Udo Prinsen is te vinden via zijn persoonlijke website , via de site Long Exposure Art en via instagram en facebook