Schatten in de Oude Hortus Schatten in de Oude Hortus

Schatten in de Oude Hortus

13 mei - 5 jun 2017

Op Schimmels geïnspireerde sieraden in de Oude Hortus

Voor de sieradententoonstelling Schatten in de Hortus lieten 25 Utrechtse edelsmeden zich inspireren door het werk en leven van Johanna Westerdijk. Van 13 mei t/m 5 juni exposeren zij hun werk in de kassen van de Oude Hortus.

Johanna Westerdijk
In 1906 werd Johanna Westerdijk, op 23-jarige leeftijd, benoemd als directrice van het Phytopathologisch Laboratorium in Amsterdam. Een jaar later werd zij ook benoemd als directrice van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (nu het Westerdijk Instituut) dat onder haar leiding uitgroeide tot de grootste collectie schimmelcultures ter wereld. In 1917 werd Johanna Westerdijk in Utrecht benoemd tot eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. In 2017, het 'Westerdijkjaar', staan verschillende organisaties stil bij haar verdiensten voor de wetenschap en de positie van vrouwen in de wetenschap.

Door schimmels geïnspireerde sieraden
Meer dan honderd unieke ringen, colliers, oorhangers, en andere sieraden tonen samen de inspiratie die de 25 ambachtelijk geschoolde edelsmeden hebben opgedaan op het gebied van fytopathologie, schimmels en Johanna’s motto: “Werken en feesten vormt schoone geesten”. Onder hen zijn zowel bekende edelsmeden als nieuwe, jonge vakgenoten.

Een jurk van schimmels in het Universiteitsmuseum
In het Universiteitsmuseum is in 2017 de tentoonstelling SchimmelLAB te zien. Hierin wordt Westerdijks onderzoek naar plantenziektes en schimmels en haar werk bij het  Centraalbureau voor Schimmelcultures (het tegenwoordige Westerdijk Instituut) belicht. Onderzoek naar schimmels in nog altijd actueel. SchimmelLAB vertelt over onderzoek  waarbij gezocht wordt naar de rol die schimmels kunnen spelen bij oplossingen voor een duurzame toekomst. Zo werkt Hoogleraar Han Wösten (Microbiologie, Departement Biologie, Universiteit Utrecht) aan het maken van producten van schimmelmateriaal. Nu te zien in SchimmelLAB: meubels en een volledig recyclebare jurk gemaakt van….. schimmels.

‘Schatten in de Hortus’ is geopend van 13 mei tot en met 5 juni 2017, dagelijks van 11 tot 17 uur, Een entreekaartje voor de hortus kost €2,50, een entreebewijs voor de Hortus en het museum samen kost €8,-. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.