Open Tuinendag Open Tuinendag

Open Tuinendag

1 juli 2017

Ontdek de oude Hortus en geniet van klassieke muziek tijdens Open Tuinendag

Op 1 juli 2017 vindt de zevende editie van Open Tuinendag plaats. Ongeveer vijftig tuinen in Utrecht kunnen tijdens deze bijzondere dag bezocht worden. Daar is de oude Hortus er één van! Geniet van de exotische planten, de rust en de natuur.

De Oude Hortus
De geschiedenis van de Oude Hortus gaat ver terug. In 1723 werd de Hortus Botanicus van de Universiteit Utrecht aangelegd aan de Lange Nieuwstraat toen de Hortus Medicus op het bastion Zonnenburg te klein bleek. Studenten deden in de hortus kennis op over planten, met name over hun medicinale kracht. In 1964 verhuisden de botanische tuinen naar de Uithof en raakte de hortus aan de Lange Nieuwstraat in verval. De tuin kon met veel inspanning worden gered en maakt nu deel uit van het Universiteitsmuseum Utrecht. In de tuin is een kassencomplex en zijn twee oranjerieën. De kleine oranjerie uit 1724 is de oudste Nederlandse hortus-oranjerie die nog in bedrijf is. In de wintermaanden worden hier de vele kuipplanten ondergebracht. De andere oranjerie, het huidige museumcafé, werd gebruikt als Zaadhuis; hier werden op zolder de zaden uit de tuin bewaard.  Tegenwoordig is de Oude Hortus vooral een tuin om te genieten met veel verschillende planten, indrukwekkende bomen, fraaie doorkijkjes en heerlijke bloemgeuren. Echte blikvangers zijn de 280 jaar oude Ginkgo biloba en de Victoria amazonica, een bijzondere waterlelie die in de zomermaanden in de kassen bloeit.

Rondje Hortus
De Oude Hortus staat in bloei. Dé tijd om op pad te gaan in de tuin tijdens een Rondje Hortus met een publieksbegeleider. Planten en bloemen zijn tijdens deze periode erg mooi en ruiken ook nog een heel lekker. Maar is dit wel zo? Tijdens deze rondleiding worden je zintuigen namelijk op de proef gesteld. 11.00-11.30 uur, 12.00-12.30 uur, 13.00-13.30 uur, 14.00-14.30 uur en 15.00-15.30 uur.

Kamerkoor Decibelle
Woon een van de drie optredens van kamerkoor Decibelle bij.  Dit kamerkoor, bestaande uit 30 leden, zingt voornamelijk vierstemmige a capellastukken, geinspireerd op de natuur. Het koor staat onder leiding van Jelle Leistra. 13.30-13.50 uur, 14.30-14.50 uur en 15.30-15.50 uur.

Dostojevski Kwartet
Als onderdeel van de Tour d'Utrecht van het Internationaal Kamermuziekfestival treedt het Dostojevski Kwartet drie keer op in de oranjerie van de Oude Hortus. Zij spelen diverse kwartetten uit Wenen. 11.00-11.45 uur, 12.15-13.00 uur, 17.15-18.00 uur. Kaarten voor de concerten van 11.00 en 12.15 uur zijn verkrijgbaar via www.kamermuziekfesitval.nl. Het concert van 17.15 uur is exclusief voor passe partout houders van Open Tuinendag. Reserveren is mogelijk via www.opentuinendagutrecht.nl.

Het Dostojevski Kwartet is opgericht in 2014 en bestaat uit Charlotte Basalo Vazquez (1995), Julia Kleinsmann (1995), Lisa Eggen (1994) en Emma Kroon (1994). Deze meiden studeren allemaal bij het Conservatorium van Amsterdam en zijn alle vier individuele winnaars van het Prinses Christina Concours. Sinds 2016 zijn ze als groep verbonden aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie. Hier worden ze begeleid door Dmitri Ferschtman, Sven Arne Tepl en Marc Danel.

Dinerarrangement
Het is mogelijk een dinerarrangement à € 26,50 (exclusief € 1,21 boekingskosten) te reserveren, dit kan hier. Daarnaast is er koffie/thee en lunch verkrijgbaar in Museumcafé Ginkgo.

Passe partout Open Tuinendag
De passe-partouts (€12,50 p.p.) zijn vanaf donderdag 1 juni te verkrijgen bij de VVV-Utrecht. De entree van de Oude Hortus is €2,50, met MK gratis. Met een passe partout van de Open Tuinendag is het mogelijk om zo'n 50 andere tuinen te bezoeken.