Nationale Museumweek

3 - 9 april 2017

Het uitgelezen moment om het Universiteitsmuseum te bezoeken!

Van 3 tot en met 9 april 2017 staan tijdens de Nationale Museumweek alle Nederlandse musea centraal. Hier laat ieder museum zien wat ze in huis hebben en wordt dit getoond aan het publiek. Bij het Universiteitsmuseum kan je een kijkje nemen in het SchimmelLAB of op onderzoek gaan in het JeugdLAB. Meer geïnteresseerd in botten en skeletten? De familietentoonstelling Tot op het Bot is dan vast iets voor jou. Liever van de natuur en het weer genieten? Ga op pad in de Oude Hortus en download de interactieve app waar je de virtuele zieke beter moet maken in de tentoonstelling 'Beter beter door de apotheker'.

Pronkstuk

UM Opening Schimmellab 2017 02 15-048

Een schimmel klinkt niet als iets dat je kan dragen, maar toch kan het! Samen met de Universiteit Utrecht heeft Aniela Hoitink een schimmeljurk gemaakt die nu te zien is in het Universiteitsmuseum Utrecht. Het museum heeft in februari de collectie uitgebreid met een bijzonder kunstobject. Een biologisch afbreekbare jurk gemaakt van schimmels, of beter gezegd: mycelium, het dradennetwerk van schimmel.

De Mycelium jurk laat een nieuwe manier van textiel- en kledingproductie zien. Hierbij laten ze eerst het mycelium groeien en daarna wordt dit materiaal op een 3D mal tot een kledingstuk verwerkt. Het spinnen, weven en naaien wordt overgeslagen. De jurk in het Universiteitsmuseum is het allereerste prototype.