Meivakantie Meivakantie

Meivakantie

22 - 30 april 2017

Ontdek de wetenschapper in jezelf in de meivakantie!

Op 27 april, koningsdag, is het museum gesloten.

In de meivakantie is er weer veel te doen in het Universiteitsmuseum. Ontdek het SchimmelLAB of ga langs bij het bottenloket. Meer zin om lekker buiten te zijn? In de Oude Hortus kan je heerlijk wandelen of meedoen aan leuke activiteiten.

SchimmelLAB
Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur
Zit jij in de toekomst op een kruk van schimmels? Kijk verder dan je groen uitgeslagen boterham en ontdek de bijzondere wereld van schimmels. In de tentoonstelling SchimmelLAB maak je kennis met onderzoek naar schimmels en plantenziektes. In de tentoonstelling zijn o.a. een duurzame jurk van schimmels, schimmelschoenen en schimmelschalen te zien. Ook kan je levende schimmels van dichtbij bekijken.

Museumspecial: Werken in het SchimmelLAB
22 t/m 29 april (niet op 23 april) om 12:00
Tijdens de schimmelspecials kom je erachter wat schimmels zijn en wat ze doen. Neem een kijkje in het leven van een laborant en ga zelf aan de slag met een proef en het ontwerp van een schimmel. Na de museumspecial mag je een eigen schimmel ‘bouwen’. De nieuw ontworpen schimmels worden verzameld en tentoongesteld.

Antibioticar
22 april t/m 30 april, 12:00 t/m 16:00
Wat zijn antibiotica en waarom slikken we het eigenlijk? De Antibiotica Brigade toert door het land en komt langs het Universiteitsmuseum met antwoorden op dit soort vragen. Daarnaast kan je een kijkje nemen in de omgebouwde Piaggio door de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek. Bij de Virtual Reality video ontdek je de ontwikkeling van antibiotica, en kan je je hand laten scannen op bacteriën.

Bottenloket
22 april t/m 7 mei, van 11:00 t/m 15:00
Een brilkaaiman, een walrus of een soepschildpad, ze hebben allemaal een ruggengraat, maar lijken ze verder nog op een mens? Ontdek het in de familietentoonstelling Tot op het bot. In de meivakantie is het bottenloket weer open. Hier kan je een bot ophalen en zelf onderzoeken van welk dier het is. Heb je zelf een bot gevonden? Ontdek samen met een publieksbegeleider wat voor bot het is.

Mini rondleiding Tot op het Bot
22 april t/m 7 mei, van 14:45 t/m 15:00
Wil jij van alles weten over botten? Loop dan mee tijdens de mini rondleiding bij de familietentoonstelling Tot op het Bot. Hier leer je van alles en mag je ook vragen stellen.

JeugdLAB
Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur
Ga lekker zitten op de luisterstoel, draai de kranen van de douche open, ruik aan het fruit in de fruitschaal of stop je hand in de snoepdoos. In het Jeugdlab doe je experimenten die te maken hebben met zien, ruiken & proeven, horen en voelen. Maar let op, je zintuigen kun je hier niet meer vertrouwen. De hele vakantie zijn er jeugdlaboranten aanwezig die je op weg helpen met de proefjes.

De Oude Hortus
Elke dag van 10:00 t/m 17:00 uur
Niet alleen in het museum is er van alles te doen, ook in de tuin zijn er volop activiteiten. Op 23 mei en 30 april zijn er om 14:00 uur en 15:00 uur Hortusspecials. Op 23 mei leer je alles over zelfverdediging voor planten en op 30 april komt het thema ‘Geen blad voor de mond’ voorbij. Op 4 mei om 14:00 uur en 15:00 uur, dodenherdenking, is er een hortusspecial over het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

De activiteiten in het Schimmel-, Jeugd- en MicroLAB zijn leuk voor kinderen vanaf 8 jaar.