Meivakantie Meivakantie

Meivakantie

22 apr - 7 mei 2017

Gezinnen met kinderen ontdekken de wetenschapper in zichzelf in het Universiteitsmuseum Utrecht.

Op 27 april, Koningsdag, is het museum gesloten. Alle andere dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Wat zijn antibiotica? Waarvoor slikken we het? Deze meivakantie toert de rijdende tentoonstelling Antibiotica Brigade naar het  Universiteitsmuseum Utrecht. Ontdek de ontwikkeling van antibiotica door een Virtual Reality-bril. Scan je hand op bacteriën. Of neem  een kijkje door de microscoop van dé microscopenpionier van de Gouden Eeuw, Antoni van Leeuwenhoek.

In het Bottenloket vergelijk je botten met de echte skeletten in het museum. Zo ontdek je de verschillen én overeenkomsten tussen mens en dier. Wil je bij lekker weer liever naar buiten? Maak dan een lentewandeling langs de bloesem van de exotische bomen en planten van de Oude Hortus.

Activiteitenprogramma in de meivakantie Universiteitsmuseum Utrecht
Leuk voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar

SchimmelLAB
Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur
Zit jij in de toekomst op een kruk van schimmels? Kijk verder dan je groen uitgeslagen boterham en ontdek de bijzondere wereld van schimmels. In de tentoonstelling SchimmelLAB maak je kennis met onderzoek naar schimmels en plantenziektes. In de tentoonstelling zijn onder andere een duurzame jurk van schimmels, schimmelschoenen en schimmelschalen te zien. Ook kan je er levende schimmels van dichtbij bekijken.

Museumspecial: Werken in het SchimmelLAB
22 t/m 7 mei (niet op 23 april) om 12.00 - 13.00 uur
Tijdens de Museumspecial kom je erachter wat schimmels zijn en wat ze doen. Neem een kijkje in het leven van een schimmellaborant en ga zelf aan de slag met het ontwerp van een schimmel. De nieuw ontworpen schimmels worden verzameld en krijgen een plekje in de tentoonstelling.

Antibiotica Brigade
22 april t/m 30 april, 12.00 - 16.00 uur
Wat zijn antibiotica en waarom slikken we het eigenlijk? De Antibiotica Brigade toert door het land en komt in de meivakantie naar Utrecht met antwoorden op dit soort vragen. Daarnaast kan je zien wat Antoni van Leeuwenhoek, dé microscopenpionier van de Gouden Eeuw ontdekte door zijn zelfgemaakte microscoop. Bij de Virtual Reality video reis je langs ontwikkeling van antibiotica, en kan je je hand laten scannen op bacteriën. De Antibiotica Brigade is een rondreizende tentoonstelling van Museum Boerhaave, Apothekersorganisatie KNMP en de Stichting Farmaceutisch Erfgoed.

Pop-up Wetenschapper - Bacteriën
30 april, 11.15 - 11.45 uur
Bacteriën kennen we al vanaf de 17e eeuw toen Antoni van Leeuwenhoek 'kleine diertjes' door zijn microscoop zag. We kunnen ziek worden van bacteriën maar gelukkig hebben we daar medicijnen tegen. Soms werken de geneesmiddelen niet meer doordat de bacteriën sterker worden dan het medicijn. Resistent noemen we dat. Als we er nu niets aan doen kunnen resistente bacteriën een groot probleem worden in de toekomst. Wat we daar aan kunnen doen vertelt Bart Grob, conservator Geneeskunde bij museum Boerhaave.

Bottenloket
22 april t/m 7 mei, van 11.00 - 15.00 uur
Een brilkaaiman, een walrus of een soepschildpad, ze hebben allemaal een ruggengraat, maar lijken ze verder nog op een mens? Ontdek het in de familietentoonstelling 'Tot op het bot'. In de meivakantie is het bottenloket open. Hier kan je een bot ophalen en onderzoeken van welk dier het is. Heb je zelf ergens een bot gevonden? Neem het mee naar het museum en onderzoek samen met een publieksbegeleider wat het is.

Mini rondleiding 'Tot op het Bot'
22 april t/m 7 mei, van 14.45- 15.00 uur
Wil jij van alles weten over botten? Ga dan mee met de mini rondleiding bij de familietentoonstelling 'Tot op het Bot'.

Experimenteren in het JeugdLAB
Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur
Ga lekker zitten op de luisterstoel, draai de kranen van de douche open, ruik aan het fruit in de fruitschaal of stop je hand in de snoepdoos. In het Jeugdlab doe je experimenten die te maken hebben met zien, ruiken & proeven, horen en voelen. Maar let op, je zintuigen kun je hier niet  vertrouwen. De hele meivakantie zijn er jeugdlaboranten die je op weg helpen met de proefjes.

De Oude Hortus
Elke dag van 10.00 - 17.00 uur
Bij lekker weer is het ook heerlijk om buiten te zijn. Maak eens een lentewandeling door de hortus of doe mee aan een van de Hortusspecials. Op 23 april leer je alles over zelfverdediging voor planten en op 30 april komt het thema ‘Geen blad voor de mond’ voorbij. Op 4 mei, dodenherdenking, is er een hortusspecial over het verzet in de Tweede Wereldoorlog. De Hortusspecials zijn om 14.00 en 15.00 uur.

De meivakantieactiviteiten in het Universiteitsmuseum Utrecht zijn leuk voor kinderen vanaf 8 jaar.