Kerstvakantie: Wetenschappelijke Winterpret

27 dec - 7 jan 2018

Kom naar het Universiteitsmuseum deze kerstvakantie en onderzoek hoe de natuur reageert op de koude winterdagen.

Experimenteren in het JeugdLAB
Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur.
Ga lekker zitten op de luisterstoel, draai de kranen van de douche open, ruik aan het fruit in de fruitschaal of stop je hand in de snoepdoos. In het Jeugdlab doe je experimenten die te maken hebben met zien, ruiken & proeven, horen en voelen. Maar let op, je zintuigen kun je hier niet meer vertrouwen. Een jeugdlaborant helpt je met je proefjes.

Wie zit er het warmste bij?
Elke dag om 14.00 uur.
Buiten wordt het steeds kouder, alle warme truien worden weer uit de kast getrokken en de kachel gaat aan. Maar hoe houden dieren zich eigenlijk warm? Kom naar het Universiteitsmuseum en onderzoek samen met een publieksbegeleider verschillende dierenvachten. Ontdek waarom olifanten groeven en plooien in hun huid hebben en hoe veren een vogel warm houden.

IJslab
Elke dag van 12.00 tot 16.00 uur.
Als het koud is in de winter, bevriest het water en kun je lekker schaatsen. Maar bevriest elke vloeistof? Deze kerstvakantie doe je samen met C3 proefjes in het Universiteitsmuseum. Onderzoek verschillende vloeistoffen en bekijk wat ermee gebeurt als je ze in de vriezer zet. Kun jij raden welke vloeistof bevriest en welke niet?

Wetenschap onder de kerstboom
27 t/m 30 december om 13.00 uur
2 t/m 7 januari om 13.00 en 15.00 uur
Hoe kun je onderzoeken wat er in je pakje zit zónder het open te maken? Deze kerstvakantie ga je als een echte wetenschapper aan het werk door het black box experiment te doen. In elk doosje zit een ander voorwerp. Samen met een publieksbegeleider probeer je vast te stellen wat je zeker weet en ervaar je hoe de wetenschap werkt.

SchimmelLAB
Elke dag van 10.00 - 17.00 uur
Kom naar het SchimmelLAB en neem een kijkje in de wondere wereld van schimmels. Bekijk ze van dichtbij en ontdek dat hun ware schoonheid zowel van binnen als van buiten zit. Leer alles over het hedendaagse onderzoek naar schimmels en hoe ze in de toekomst plastic kunnen vervangen. Ook kun je in het SchimmelLAB ’s wereld eerste schimmeljurk bewonderen en ontdek je de vele mogelijkheden met schimmels in alledaagse producten, zoals meubels en kleding. En je kunt ook zelf schimmels in elkaar zetten!

Skelettentour of Tuinspeurtocht
Elke dag
Het skelet van een oerreptiel, een nijlpaard en een… kiwi? Je loopt ze allemaal tegen het lijf tijdens de skelettentour. Leer hoe je kunt zien of een skelet een waterdier is, wat het beest gegeten heeft en of hij kon vliegen of niet. De speurtocht kost € 2,50 en is af te halen bij de receptie.