Terug naar de agenda
Holland Animation Film Festival

Holland Animation Film Festival

22 - 26 maart 2017

Een programma met koninginnen, een ridder en een superheld. En niet te vergeten draken.

Het Holland Animation Film Festival biedt een (inter)nationaal platform voor, de naam zegt het eigenlijk al, animatie. Het festival dat opgericht is in 1985 speelt zich van 22 maart t/m 26 maart 2017 voor de 20ste keer af op diverse locaties in Utrecht. Daar is de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum er één van! Er zijn meer dan 450 films, installaties, strips en games, competities, speciale programma’s en presentaties en talkshows tijdens het festival. 

Naast de vele korte en lange films die gedraaid worden, vindt er ook een competitie plaats. Een deskundige en jury kent een Grand Prix toe aan de beste Nederlandse professionele film en een vakprijs die bekend worden gemaakt op de openingsavond van het festival, op 22 maart 2017. Daarnaast wordt er een prijs toegekend door het publiek.

De Oude Hortus
In de Oude Hortus vinden twee evenementen plaats tijdens het Holland Animation Festival. Hier is het werk te zien van de Nederlandse Serge Onnen en Marko Tadic uit Kroatië. De twee installaties maken deel uit van de het programma Expanding Animations dat een onderdeel is van het festival. 

Serge Onnen, Puppets of the Seedbank (Nederland)
Serge Onnen werkt als beeldend kunstenaar met verschillende klassieke vertoningstechnieken voor animatie zoals phenakistiscoop, zoötroop en caleidoscoop die hij verwerkt in installaties. Zijn laatste film Cloacinae (2017, gemaakt met Sverre Fredriksen) volgt een cent die in het riool belandt. De film is gemaakt met Chinese schaduwpoppen die door Chinese spelers bespeeld werden in een set van bevroren en weer smeltende vloeistoffen. Voor HAFF 2017 presenteert Serge Onnen een installatie die nauw verbonden is met deze film, met een deel van de schaduwpoppen.

Marko Tadic, Completion Through (Kroatië 
Marko Tadic volgde een schilderopleiding. Met tekeningen, installaties en animatiefilms schetst zijn oeuvre de romantisering van herinneringen en symbolen van identiteit en onsterfelijkheid. Hij is gefascineerd door afgedankte spullen en klassieke genres als radiodrama en vertelprincipes uit literatuur en film. Het voortdurende verlies van objecten, mensen en gebruiken ziet hij als wezenlijk onderdeel van de moderne tijd. Moving Elements is een eerbetoon aan schrijvers en films uit de gouden jaren van de Zagreb School of Animation in de jaren 1960 en 70, deels in de visuele stijl van die periode. Voor Borne by the Birds animeerde hij op oude ansichtkaarten, toen toerisme nog een ontdekkingsreis was.

 

 Haff -niemann -logo