Terug naar de agenda
175 Jaar beter beter door de apotheker Beter beter door de apotheker

175 Jaar beter beter door de apotheker

11 mrt - 9 mei 2017

Zorg dat je patiënt het overleeft in de interactieve familieroute 'Beter beter door de apotheker'

Hoe bereid je als apotheker het goede medicijn? Hoe zorg je dat je patiënt niet teveel medicatie krijgt? Hoe houd je rekening met erfelijke eigenschappen en zorg je dat je patiënt beter wordt? In de interactieve route '175 jaar beter beter door de apotheker' in de Oude Hortus kan je met de game op de smartphone de virtuele zieke weer beter maken. Van 11 maart t/m 9 mei ontdek je hoe de apotheker zorgt voor veilig medicijngebruik.

KNMP: Maatschappij ter bevordering der Pharmacie
175 jaar geleden werd de Maatschappij ter bevordering der Pharmacie opgericht om het apothekersvak te verankeren in de Wet regelende de uitoefening der geneeskunst. Daarin werd geregeld dat alleen apothekers medicijnen mogen bereiden en verstrekken. Deze scheiding tussen voorschrijven en verstrekken is nog steeds van kracht. Ze voorkomt dat er een prikkel is om patiënten onnodig veel medicijnen voor te schrijven.

Hortus Medicus
Dat deze route in de Oude Hortus een plek heeft gevonden, is geen toeval. Bijna 380 jaar geleden voorzag de Hortus Medicus van de Universiteit Utrecht in ‘cruijden nodich tottet oeffenen van de studenten in de medicijnen’. Er groeien nu geneeskrachtige planten in de Regiustuin van de Oude Hortus in Utrecht, de stad waar ook de faculteit farmacie is gevestigd. Henricus Regius was als eerste Utrechtse hoogleraar geneeskunde en plantkunde belast met de inrichting en het toezicht van de Hortus Medicus. Hij publiceerde in 1650 een gedetailleerde plattegrond en een catalogus van de tuin op Sonnenborgh. Deze plattegrond vormde een dankbare basis voor de huidige Regiustuin die in 1994 in de Oude Hortus werd aangelegd.

Logo KNMP