Terug naar de agenda
Beroemde Schimmels: het symposium

Beroemde Schimmels: het symposium

28 augustus 2017

Het Westerdijk Instituut presenteert: Beroemde Schimmels - het symposium

Het Westerdijk Instituut presenteert op 28 augustus schimmels die bekend zijn geworden door de enorme impact die ze hebben gehad én schimmels die misschien beroemd worden in de toekomst. En wist jij dat er elk jaar meer dan duizend nieuwe schimmels ontdekt worden?

Johanna Westerdijk
Het symposium is onderdeel van het Westerdijkjaar en eert daarmee de eerste vrouwelijke Nederlandse hoogleraar Johanna Westerdijk. Zij is de grondlegger van het Westerdijk Instituut, dat eerder bekend stond als het CBS-KNAW. Westerdijks bekende wetenschappelijke bijdragen en de innovatieve potentie van schimmels staan centraal.

Publiekssymposium Beroemde Schimmels
De wereldberoemde Iepenziekte
Dr. Patricia Faasse, wetenschappelijk historicus en biograaf van Johanna Westerdijk, vertelt over Nederlands eerste vrouwelijke hoogleraar en over Ophiostoma novo-ulmi, de veroorzaker van de Iepenziekte. Deze presentatie is in het Nederlands.

De productie van penicilline tijdens de Tweede Wereldoorlog
Prof. Joan Bennett, onderscheiden professor in fungal genetics en lid van the America National Academy of Sciences, vertelt het verhaal van de ‘Nederlandse’ penicilline en hoe wetenschappers bij Gist-Brocades (het huidige DSM) onafhankelijk penicilline isoleerden, ongezien door de Nazi’s. De stammen die ze testten werden geprepareerd door Johanna Westerdijk. Deze presentatie is in het Engels.

Alles draait om schimmels
Dr. Kathrin Wittstein, onderzoeker bij het Helmhotlz Centre for Infection Research, vertelt over het enorme potentieel van schimmels. Wat zijn de mogelijke beroemde schimmels van de toekomst? Hoe leidt innovatief onderzoek tot de ontwikkeling van nieuwe producten? Deze presentatie is in het Engels.

Tijdschema 
19:00 uur Entree
19:30 uur Colleges
21:00 uur Afsluiting en borrel
Locatie: Aula Academiegebouw Utrecht, Domplein 29, 3512 JE, Utrecht
Aanmelden is noodzakelijk.

Nieuw ontdekte schimmels in SchimmelLAB
In het citizen science project Wereldfaam, een schimmel met je naam namen bezoekers van het Universiteitsmuseum een bodemmonster uit eigen tuin en stuurden deze op naar het Westerdijk Instituut. Daar zijn veertig nieuwe schimmels ontdekt! Vanaf 29 augustus zijn deze schimmels te zien in SchimmelLAB.