Ontdek het museum Groep 5 t/m 8 - natuur, geschiedenis, aardrijkskunde

Ontdek het museum

Een stoel met spijkers die lekker zit? Een haai met tanden op zijn lijf? Wetenschap is in het Universiteitsmuseum een boeiende ontdekkingsreis. Met 'Tot op het bot'.

Let op: dit programma is te boeken t/m eind december 2017

DOELEN

  • Leerlingen maken kennis met de collectie van het museum en de verhalen erachter
  • Leerlingen maken kennis met onderzoek van vroeger en nu
  • Leerlingen kijken, vergelijken en denken na over vragen aan de hand van tentoonstellingen

De tijdelijke tentoonstelling 'Tot op het bot' is een onderdeel van dit programma. Docenten kunnen aangeven op welk vakgebied en/of tentoonstelling de nadruk moet liggen.  

VERLOOP VAN HET BEZOEK

Leerlingen maken met dit programma kennis met het Universiteitsmuseum. Vanuit de insteek 'wetenschap' neemt de publieksbegeleider ze mee op een interactieve tour door het museum. De leerlingen worden voortdurend geprikkeld om na te denken, te kijken en te vergelijken, een klein proefje te doen of hun mening te geven. Ze maken kennis met de vaste collecties van het museum. Ze duiken in het onderzoek van vroeger en nu, bestuderen de ruim tweehonderd jaar oude medische collectie, experimenteren met de zwaartekracht, electriciteit en vacuümkracht. Ze bewonderen het nijlpaardskelet, de potvispenis en vele andere bijzondere objecten en dieren in het Rariteitenkabinet.

Leerlingen ontdekken hoeveel ze op een dier lijken in de tentoonstelling Tot op het bot. Al direct bij binnenkomst springt de negen meter hoge skelettentoren in het oog. In de tentoonstelling vergelijken ze hun eigen gebit, huid, hart en darmen met andere dieren. Met de losse botjes in de hand zetten de leerlingen de poot van een ezel in elkaar. Ze discussiëren over de manieren waarop dierenartsen worden opgeleid. En met behulp van collegeplaten, lesmodellen, instrumenten en documentaires zoeken ze de overeenkomsten en verschillen tussen mens en dier uit tot op het bot.

Tijdsduur: 1,5 uur