Conservator Paul Lambers over tanden die in neus van mensen terechtkomen. Geschreven voor tijdschrijft Dentz (nr 5, 2014).
De blaschka-modellen zijn ware pareltjes van glas. Deze natuurgetrouwe glazen modellen van o.a. kwallen, zeeanemonen, wormen en slakken zijn meer dan honderd jaar oud en vormen een unieke collectie.
Microscopen en wetenschap: het lijkt een logische combinatie. Maar zo dacht men er niet altijd over.
Lang houdbare preparaten waren in de negentiende eeuw essentieel voor studenten geneeskunde en biologie. Deze hadden ze nodig om de bouw van het lichaam te leren kennen. Door een tekort aan lichamen en dierlijke kadavers, waren de…
Johanna Westerdijk (1883-1961) verzamelde felgekleurde, vervormde bladeren en aangetaste vruchten in vloeistof voor het onderwijs. Zij was hoogleraar plantenziektekunde en deed onderzoek naar zieke planten.
Verzamelingen vormen de basis voor veel musea, ook de collectie van het Universiteitsmuseum is op deze manier ontstaan.
Hoe zien planten eruit? Wat voor soorten zijn er? Een herbarium was een manier om planten te verzamelen en te bewaren. Professor Frits Went (1862-1935) maakte een prachtig collegeherbarium om zijn colleges te illustreren.
Instrumenten en hun makers waren in de negentiende eeuw een onmisbare schakel in steeds ingewikkelder wetenschappelijk onderzoek. Met microscopen, stethoscopen of oogspiegels kregen wetenschappers steeds meer inzicht in lichamen en…
Glazen potten met slokdarmen en weefsels, skeletten en gekleurde droogpreparaten... Dokter en professor Jan Bleuland (1756-1838) had een grote verzameling medische preparaten. Een deel hiervan is te zien in het Bleulandkabinet.
Paarden speelden een belangrijke rol in het dagelijks leven in de negentiende eeuw. Hoefkunde was dan ook een belangrijk vak.
De vogelcollectie van het Universiteitsmuseum bevat veel verschillende vogelsoorten. Van de exotische papegaai rosella tot een doodgewone havik op een paaltje.
Zeker tien miljoen mensen dragen een bril. Het is een alledaags voorwerp dat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Professor Weve (1888-1962), hoogleraar oogheelkunde in Utrecht raakte gefascineerd door dit hulpmiddel. Hij stelde een…